Erdogan: Islam je religija mira

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Neki nesavjesni lideri cijenjenih zemalja koriste izraz “islamski terorizam“. To ne možemo prihvatiti, istakao turski predsjednik

thumbs b c a9e8111bc01dea397f65de1d9d52430c

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se danas sa državljanima Turske u zgradi Old Billingsgate u Londonu. Tom prilikom je, između ostalog, naglasio da je islam religija mira, javlja Anadolu Agency (AA).

“Islam je religija mira. Nikad nećete moći unijeti terorizam u našu religiju. Ne možete staviti islam kao pridjev za opisivanje terorizma. Neki nesavjesni lideri cijenjenih zemalja koriste izraz ‘islamski terorizam’. To ne možemo prihvatiti“, rekao je Erdogan.

Također, se osvrnuo na operaciju “Izvor mira“ na sjeveru Sirije čiji je cilj teroristička organizacija YPG/PKK-a.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“Turska je nezavisna u vođenju svoje vanjske politike i ne traži odobrenje za operaciju koja se tiče njene sigurnosti“, naglasio je turski predsjednik.

Erdogan je protekla dva dana boravio u Londonu povodom samita lidera NATO Saveza. Uoči samita, u utorak, sastao se sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i domaćinom britanskim premijerom Borisom Johnsonom u ulici Downing 10. Nakon sastanka “četvorke“ o Siriji sa liderima Francuske, Velike Britanije i Njemačke, Erdogan je kazao da je razgovor bio dobar. Isto su potvrdili i njemačka kancelarka, te danas francuski predsjednik.

Turske oružane snage su 9. oktobra pokrenule operaciju “Izvor mira“ protiv terorističke organizacije YPG/PKK-a na istočnoj obali Eufrata kako bi osigurali državnu granicu Turske i u pograničnom pojasu Sirije uspostavili sigurnu zonu za dobrovoljni povratak izbjeglica. Turskim snagama na terenu su podršku pružili borci Sirijske nacionalne vojske, koja je ranije bila poznata pod imenom Slobodna vojska Sirije.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Shodno postignutom tursko-američkom dogovoru, turske snage su 17. oktobra na period od 120 sati pauzirale operaciju kako bi se dalo vrijeme teroristima YPG/PKK-a da se povuku iz pograničnog pojasa na sjeveroistoku Sirije. Po isteku roka iz Ministarstva odbrane Turske saopšteno je da je turska strana ispunila svoje obaveze prema dogovoru sa SAD-om, a da je američka strana Ankaru obavijestila da su se teroristi YPG/PKK-a povukli. Ministarstvo je poručilo i da više nema potrebe za novim takvim operacijama turskih snaga u Siriji.

Uporedo s tim, turski predsjednik Erdogan 22. oktobra se u Sochiju sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i postigao dogovor koji uključuje početak zajedničkih tursko-ruskih patrola na sjeveru Sirije. Na sastanku Erdogana i Putina i delegacija, koji je trajao više od šest sati, postignut je dogovor prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

U terorističkoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, PKK-a, koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija okarakterisale kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak terorističke grupe.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.