Njemačka očajnički treba radnu snagu, novim zakonom olakšan uvoz radnika izvan EU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U sedmičnoj videoporuci, Merkel je upozorila da bi mnoge kompanije mogle napustiti Njemačku ako ne budu u stanju naći dovoljno kvalifikovanih radnika

thumbs b c 1b0f657514d9fbbb65dd843236aeab20

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se brojne kompanije u Njemačkoj suočavaju s ozbiljnim problemom nedostatka kvalifikovane radne snage, javlja Anadolu Agency (AA).

U sedmičnoj videoporuci, Merkel je upozorila da bi mnoge kompanije mogle napustiti Njemačku ako ne budu u stanju naći dovoljno kvalifikovanih radnika.

Naglasila je kako je problem toliko ozbiljan da se svaki sektor u njenoj zemlji suočava s nedostakom kvalifikovanih radnika.

Podsjećajući da je u Njemačkoj prije 15 godina bilo oko pet miliona nezaposlenih, Merkel je kazala da danas kompanije imaju veoma ozbiljan problem nedostatka kvalifikovane radne snage.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“Mnogi poslodavci i kompanije hitno traže kvalifikovane radnike. Zbog toga i mi hitno moramo uložiti dodatne napore kako bi imali kvalifikovane radnike. Inače će kompanije morati ići drugdje. Naravno da to ne želimo”, kazala je Merkel.

Izrazila je zadovoljstvo što oko 2,5 miliona ljudi iz zemalja članica Evropske unije radi u Njemačkoj, napominjući ipak da to nije dovoljno.

Naglasila je da je potrebno poduzeti dodatne mjere kako bi u Njemačku dolazili kvalifikovani radnici i iz zemalja izvan EU.

Istakla je da zakon koji će stupiti na snagu u martu 2020. godine, s ciljem da se smanji deficit kvalifikovane radne snage, priprema pravnu osnovu za rješavanje ovog ekonomskog problema.

Njemačka kancelarka je dodala da će u ponedjeljak biti odražn samit na kojem će učestvovati kompanije, sindikati i relevantna ministarstva na kojem će se razgovarati o ovom pitanju.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker