Nemačka u najvećoj recesiji od Drugog svetskog rata, bitka za spas ”Lufthanze”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Koronavirus ostaviće velike ekonomske i socijalne posledice, ocena je nemačke kancelarke Angele Merkel koja je pozvala svet na saradnju i ulaganje oko osam milijardi evra u pronalazak leka i vakcine. EU će već sutra pokušati da ponudi odgovor na taj poziv.

EXHmDEDXgAEq6xp

{module Oglas 1 – 2020}

Održaće se međunarodna donatorska video-konferencija za prikupljanje sredstava za globalni odogovor na kovid 19. Njihova procena je da je potrebno sedam i po milijardi evra.

Od sutra će u Nemačkoj biti dodatno ublažene mere protiv koronavirusa, a u sredu će građani saznati da li će kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 nemačkih pokrajina ukinuti aktuelnu zabranu kontakta više od dve osobe na javnom mestu, kao i kojim tempom i kada će biti otvorene škole i vrtići.

I dok je ublažavanje mera izazvalo svojevrsnu polemiku o tome koliko su dosadašnje mere bile opravdane i da li su one možda ugrozile nečija ljudska prava, aktuelna vlast je pre svega usmerena na to kako nemačku privredu vratiti na noge.

{module Oglas 0 – 2020}

Prema prvim procenama, u 2020. godini nemačka privreda će se smanjiti za šest odsto, a otprilike isti procenat je nezaposlenih trenutno u Nemačkoj, što je inače rekordan broj u poslednjih nekoliko godina.

Zabeležen je i rekordan broj zaposlenih koji su morali da pređu na skraćeno radno vreme, njih 10,1 milion.

Država subvencioniše njihov gubitak u plati i ovo je metod koji je Nemačka mnogo lakše izašla iz velike finansijske krize 2008. i 2009. godine.

Međutim, tada je broj ljudi na skraćenom radnom vremenu bio oko milion i po, ili sedam puta manje nego sada.

Borba i za velike kompanije

Istovremeno se vodi bitka za spas velikih korporacija i velikih nemačkih kompanija, poput “Lufthanze”.

“Lufthanza” je od nemačke vlade tražila čak 10 milijardi evra pomoći u zamenu četvrtinu svojih akcija.

{module Oglas 2 – 2020}

Kako saznaju nemački mediji, sva je prilika da će nemačka vlada dati ovaj iznos sa ciljem da, kada “Lufthanza” izađe iz krize, njeni suvlasnici otkupe tih četvrtinu svih akcija.

S druge strane, ovo je model kojim Nemačka želi da spreči da strane kompanije ili hedž fondovi za mali novac otkupe njihove velike korporacije.

U svakom slučaju, kako ističe ovdašnji ministar ekonomije Peter Altmajer, Nemačka se nalazi u najvećoj recesiji od Drugog svetskog rata.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex