Sakrio se ispod stola u hotelskoj sobi i preživio ispod ruševina sa 12 maslina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Razorni zemljotres na jugu Turske u ponedjeljak rano ujutro u Hataju je zatekao Juksela Ergita, koji je u ovaj grad doputovao službeno.

Hotel u kojem je bio smješten se urušio, a Ergit je spašen nakon 32 sata provedena pod ruševinama i trenutno je hospitalizovan u Gradskoj bolnici Bilkent u Ankari.

U razgovoru za Anadoliju Ergit se prisjetio noći zemljotresa kazavši da se u prvom momentu sakrio ispod stola u hotelskoj sobi.

“Iz sobe u kojoj sam boravio propao sam dva sprata niže. U ruci mi je ostao zaboden metalni deo stola, a na meni je bio dvosjed, na kojem je opet bilo drugih krhotina. U tom stanju sam čekao spasavanje. Prvi put u život sam osetio ovakav potres“, ispričao je Ergit.

Ergit je kazao da je čuo glasove još nekih preživjelih pa je s njima uspostavio kontakt.

Kako je rekao, dovikivali su se u mjeri koliko je to bilo moguće, zbog straha i boli od povreda, a svojim je sagovornicima poručio da će neko sasvim sigurno doći da ih spasi.

U akciji njegovov spasavanja, kako je rekao, učestvovao je njegov otac i radne kolege, koji su došli iz Ankare, da pomognu spasiocima.

Dvanaest maslina

“U ruševini u kojoj sam se nalazio imao sam slabu preglednost situacije. Nisam znao je li dan ili noć. Imao sam osjećao kao da sam tu zarobljen već 10 dana. Pokušavajući laktom da odgurnem cigle oko sebe, osetio sam kesicu od najlona, povukao sam je i video da je u njoj tačno 12 maslina. Povremeno sam ih jeo, jednu po jednu. Trideset dva sata kasnije sam izvučen ispod ruševina“, prisjetio se Ergit.

Njegov otac Sukru Ergit je rekao da je po saznanju za potres odmah krenuo put Hataja, jer je znao da mu je sin tamo.

“Njegovo spasavanje je čudo. Alah mi je po drugi put dao mog sina, prvi put kad se rodio, i sada kada je spašen. Neka Allah podari strpljenje i milost našem narodu i neka sačuva našu državu“, kazao je.

Više od 24.000 osoba je poginulo, a desetine hiljada povrijeđeno u katastrofalnom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju, objavili su zvanični izvori dve zemlje, a prenio CNN.

Izvor: Anadolija

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex