Novo upozorenje iz Njemačke: Ako vam je odjednom nestalo 1.000 eura sa računa, ovo je mogući razlog

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Postoji mnogo načina na koje kriminalci mogu ilegalno doći do novca. Puno se krađa danas radi digitalno ali postoji i staromodna metoda na koju rijetko ko više računa.

Za većinu je kibernetički kriminal nedostižan. Metode prevare često su sofisticirane i organizirane poput bandi, zato mnogi Nijemci i danas nemaju internetsko bankarstvo.

Ali ni to vas ne štiti od kriminalaca koji dođu do vašeg novca. Postoji prilično staromodan način da vašu ušteđevinu jednostavno prebace u inostranstvo.

Hakiranje, krađa identiteta, društveni inženjering, ništa od ovoga nije potrebno za prevaru s papirnatim prijenosom.

Ovdje počinitelji jednostavno ispune papirnatu uplatnicu u bankama, piše Fenix magazin.

Dakle, oni jednostavno prebace novac s vašeg računa na svoj. To je često u inostranstvu kako bi se lakše prikrili tragovi. Prevarantima nije potreban sofisticiran plan za ovu prijevaru, samo tri stvari:

Potpis je vjerojatno najteža stvar za kopiranje, ali prevaranti ga čak ni ne moraju krivotvoriti. Ali zašto se to ne kontroliše.

Jedan od razloga za to mogao bi biti to što banke nemaju dovoljno osoblja za provjeru potpisa, zaštita potrošača čak tvrdi:

Za male iznose možete se potpisati Mickey Mouse i izvući se s tim.”

Kako biste se zaštitili od ove metode prijevare, trebali biste biti izuzetno oprezni pri davanju svojih bankovnih podataka.

To također uključuje i to da novčanik uvijek nosite sa sobom, dvije fotografije prednje i zadnje strane vaše EC kartice pružaju lopovima sve potrebne informacije.

Ako svoje prijenose ionako obavljate samo putem interneta ili na šalteru banke, trebali biste blokirati papirnate prijenose. Kao rezultat toga, papirnate naloge banka niti ne obrađuje.

Da biste to učinili, nazovite svoju banku i informirajte se o mogućnostima. Štedionice čak nude ovaj korak izravno na računu klijenta u online bankarstvu. Transferi na terminalu u poslovnici su i dalje mogući.

Ako to nije opcija za vas, pažljivo provjerite svoje bankovne izvode kako biste mogli brzo uočiti prijevaru u hitnom slučaju. Najbolje ga je provjeriti barem jednom sedmično.

Postoje dobre vijesti: ako se dogodi takav pokušaj prijevare, obično ćete dobiti svoj novac natrag. Banke su to dužne učiniti i ne smiju za to naplaćivati nikakve naknade za obradu – banke su osigurane putem fonda odgovornosti.

Troškove možete snositi samo ako je potpis tačno krivotvoren, kao što je presudio Okružni sud u Dessauu 2014. godine.

Nisu pogođene samo fizičke osobe, već i srednje i veće kompanije. Ovdje se prevaranti oslanjaju na činjenicu da se taj dodatni prijenos ne primjećuje u računovodstvu, ovdje zaposlenici moraju pažljivo gledati male iznose koji se ne mogu dodijeliti.

U suprotnom ostali ste bez novaca.

Šta banke rade po pitanju ove prevare?

Neke su banke poduzele mjere protiv ovog oblika prijevare. Između ostalog, mnoge financijske institucije više nemaju vanjske sandučiće za uplatnice.

Osim toga, na nekim lokacijama račune ima samo jedna radnica na šalteru, tako da više nisu dostupni u poslovnici.

U slučaju većih iznosa zaposlenici u bankama više provjeravaju , a neki zavodi koriste i softver koji provjerava potpise.

Osim toga, međutim, banke rijetko podnose prijave protiv prevaranata. Često se prenose samo mali iznosi, koji su onda ukupno unosni – ali bi kazneni progon bio preskup.

Ako sami više ne koristite potvrdu o prijenosu, jednostavno nazovite svoju banku i blokirajte ovu metodu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.