Neizvjesnost zbog koronavirusa: Hoćemo li moći negdje otputovati ovog ljeta?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mnogi proljetni odmori su otkazani, ali hoće li biti sigurno putovati u junu ili julu? Je li sada pravo vrijeme da počnete planirati svoje ljetno putovanje? Zbog pandemije koja je pogodila cijelu planetu, niko ne može s potpunom sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje.

skynews coronavirus italy rome 4933843

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Međunarodne se granice zatvaraju, aviokompanije su prizemljile hiljade letova i zdravstveni službenici mole ljude širom svijeta da ostanu kod kuće kako bi usporili širenje COVID-19. Putovanje u bilo kojem pravcu, osim u lokalnu trgovinu, može imati određene posljedice.

Budućnost putovanja

Kanađanka Teresa Banner trebala je da s porodicom sredinom maja putovati u Evropu. Ona je za CNN istaknula da je to putovanje planirala minimum 50 sati. Do prije sedam dana mislila je da je sve u redu i da će otputovati. Onda se dogodio masovni karantin. U posljednjih nekoliko dana situacija se opet malo stabilizirala i Teresa opet misli da će možda moći otputovati. Potpuno konfuzna situacija.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

To vam mogu reći i Olimpijci. Sedmicama su ih držali u neizvjesnosti, tek su prije nekoliko dana objavili da se igre pomiču za 2021. godinu.

Najsretnije mjesto na planeti, Disneyland, zatvorio je sve svoje parkove, za početak, do kraja marta. Organizacija je automatski otkazala i refundirala sve rezervacije do tada. Što se tiče aprila i svih mjeseci nakon toga, na Disneyjevoj stranici stoji da su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim stručnjacima  i da će pravovremeno donositi sve buduće odluke.

Iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti na stranici ima kartu koja pokazuje razinu rizika za putovanje u određenu državu, ne postoji tačna informacija kada će putovanje postati sigurno.

“Države mogu biti u različitim fazama pandemije, kao što i određeni dijelovi iste zemlje mogu biti u različitoj fazi pandemije”,  ističe CDC.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Hoće li restrikcije uskoro nestati?

Kako se granice između Kanade i SAD-a zatvaraju za sav nepotreban promet, premijer Kanade Justin Trudeau rekao je da će se restrikcije putovanja i druge mjere koje se trebaju usporiti pandemiju nastaviti nekoliko sedmica i mjeseci.

Trudeau i njegova porodica nalaze se u samoizolaciji jer je test pokazao da je njegova žena pozitivna na COVID-19. Mnogi javni zdravstveni istraživači sugeriraju da će restrikcije putovanja trajati više od nekoliko mjeseci. Epidemiologinja Maciej Boni slaže se s istraživačima, ona smatra da će restrikcije potrajati dvanaest mjeseci, ako ne i više. Putovanja će se morati otkazati. Društvene interakcije izgledat će drugačije.

“Odluka možete li sigurno napustiti kuću, a kamoli zemlju, doći će kada uspijemo stati na put prenošenju COVID-19. U procesu samostalnog kreiranja matematičkih modela, kojima pokušavamo donositeljima zakona, vlastima i zdravstvenim radnicima predstaviti što se tačno događa”, istaknula je Boni.

Što manje budemo posjećivali plažu i više budemo pratili savjete da redovno peremo ruke, kašljemo i kišemo u lakat, i prakticiramo društveno distanciranje, matematički modeli bit će bolje definirani.

Istražite sada, putujte kasnije

Sada je najvažnije da pratimo pravila i da se izoliramo. Planiranje putovanja koje ćete možda morati otkazati i ne igra neku ulogu. Istražujte mjesta, imate vremena donijeti pravu odluku i isplanirati put za vrijeme kada putovanje bude potpuno moguće. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker