“Gledali smo kako postaje plav i guši se pred našim očima”: Dečaku isključili aparate koji su ga održavali u životu i dva sata kasnije je preminuo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Porodica Arčija Batersbija od očaja i suza ne može da govori jer je njihov sin preminio u bolnici nakon što su aparati koji su ga držali u životu isključeni.

Arči Batersbi zbog teškog oštećenja moždanih funkcija zbog TikTok izazova “onesvešćivanje” (izazov gušenja i padanja u snevst) hitno je prebačen u Kraljevsku londonsku bolnicu 7. aprila 2022. godine.

Arčijevi roditelj juče su izgubili pravnu bitku i sud je odbio njihovu želju da poslednje trenutke provede sa njima u porodičnoj kući. Roditelji su se obratili Apelacionom sudu u pokušaju da ospore presudu Višeg suda, ali je žalba oborena.

Viši sud je presudio da taj potez nije u Arčijevom najboljem interesu, nazvavši rizike “velikim i nepredvidivim”. Arčijeva porodica je tada zatražila pomoć od Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), ali su njegove sudije rekle da neće intervenisati primenom “privremenih mera” dozvoljenih u “posebnim” slučajevima. Rečeno im je da će njegova terapija za održavanje života biti povučena u 11 sati, navodi se u najavi grupe “Christian Concern”.

Dečak je preminuo u 12 i 15, dva sata nakon što su isključeni aparati za disanje.

“Sve je bilo dobro dok nisu isključili veštačko disanje. Samo je poplaveo. Ne postoji ništa strašnije za porodicu nego posmatranje kako se njihovo dete davi”, rekla je majka.

Kako se Arči povredio?

Arčijeva majka, Holi Dens, veruje da je on zadobio oštećenje mozga zbog učešća u izazovu na društvenim mrežama, nakon što ga je pronašla onesvešćenog u njihovoj kući 7. aprila 2022.

Trend je poznat kao ‘izazov onesvešćivanja’ (takođe ‘izazov gušenja’ ili ‘izazov padanja u nesvest’) i jedan je od najnovijih u nizu opasnih trendova koji se pojavljuju na TikTok-u. Izazov je već rezultirao smrću osmogodišnje Lalani Erike Renee Valton iz Teksasa i devetogodišnje Arijani Džejlin Arojo iz Viskonsina.

Kako je Arči dobio oštećenje mozga?

Izazov zatamnjenja dovodi do nedostatka kiseonika u mozgu, što može biti smrtonosno. Iako se sa sigurnošću ne zna da li je Arči pokušavao da isproba izazov, njegova majka veruje da je to slučaj, nakon što ga je pronašla sa ligaturom (komad tkanine sa čvorovima) oko glave.

Dr Nik Flin objasnio je za “Irish Ekaminer” efekte izazova. Rekao je:

– Ono što se zapravo dešava u mozgu je nedostatak kiseonika sličan onome kada se neko davi, guši ili ima srčani zastoj. Ako imate malo kiseonika u mozgu duže od tri minuta, možete dobiti oštećenje mozga i ako imate malo kiseonika u mozgu duže od pet minuta, to može dovesti do smrti.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker