Vulin: Ako je rat uslov da Srbija brže napreduje ka EU, neka hvala

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nadam se da Moldavija nije morala da obeća da će zaratiti i da su joj status kandidata odobrili na časnu riječ, bez obaveze da ratuje, rekao je

Evropska unija je riješila da prestane da se pretvara kako postoje ista pravila za sve koji žele prijem u ovu organizaciju. Ukrajina je postala kandidat za članstvo uprkos neispunjavanju standarda koji se tako pažljivo primijenjuju na balkanske zemlje, rekao je srbijanski ministar policije Aleksandar Vulin u saopćenju.

“1999. rat nije bio dovoljan uslov za početak pregovora”

Kako se navodi, Ukrajina je preskočila nekoliko decenija pritisaka, ucjena i birokratije, a nije morala da se muči sa borbom protiv korupcije, ispunjavanjem kriterijuma u oblasti pravosuđa ili ekonomskim reformama, a o saradnji sa sudovima koji utvrđuju ratne zločine, kako se dodaje, ne treba ni govoriti.

– Učešće u ratu je bilo dovoljno za početak pregovora, ne smijem ni da mislim šta će biti uslov za okončanje postupka prijema. Nadam se da Moldavija nije morala da obeća da će zaratiti i da su joj status kandidata odobrili na časnu riječ, bez obaveze da ratuje. Ako je presudni kriterijum za prijem u članstvo ili za početak pristupnog procesa da je zemlja kandidat u ratu, onda je Srbija mogla još 1999. godine da otpočne pregovore. Ipak, izgleda da se takva pravila ne odnose na one koje je bombardovao NATO, za brzi pristup u Evropsku uniju mora se sukobiti sa Rusijom – stoji u saopćenju.

“EU nije bila vojni savez”

Dodaje se da do jučer EU nije bila vojni savez, niti je ratno stanje bilo uslov za početak pregovora.

– Sada vidimo da je to presudno. Ako bi uslov da Srbija brže napreduje ka Evropskoj uniji bio da zarati sa nekim, onda neka hvala, nije toga vrijedno. Ukrajini želim svaku sreću, a Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da ne moraju da zarate ni sa kim kako bi otpočele pregovore za prijem u Evropsku uniju-  izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, reagujući na to što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor:Telegraf

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker