Hoce li i Srbija uvesti kovid propusnice kao i ove zemlje u regionu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iako su u Srbiji sve glasniji zagovornici kovid propusnica, odnosno potvrda da je osoba vakcinisana, negativno testirana ili ima antitela na korona virus, stručnjaci i vlast su i dalje podeljeni po tom pitanju. U međuvremenu, ovakav vid kontrole širenja virusa i podsticanja na vakcinaciju već je zaživeo u zemljama regiona.

Cilj uvođenja ovog modela pomogao bi da se kontroliše epidemiološka situacija, smatraju epidemiolozi, jer bi se tako sprečilo mešanje vakcinisanih i nevakcinisanih građana u zatvorenom prostoru. Kovid propusnice, koje je uvela većina evropskih i komšijskih zemalja, znače da u većinu javnih prostora, poput bioskopa, kafića, restorana, tržnih centara i stadiona, bez ograničenja mogu samo vakcinisani.

Hrvatska i Slovenija

Kako su obe zemlje članice Evropske unije, u njima je početkom jula uveden jedinstven evropski “digitalni kovid sertifikat”. Iako su ove potvrde prvenstveno zamišljene kao olakšica za kretanje unutar bloka, i Hrvatska i Slovenija, kao i mnoge druge zemlje, prenamenile su ih u neku vrste “karte za normalan život”.

Vlada Slovenije je sredinom jula odlučila da organizatori većih okupljanja, poput koncerata i sportskih dogadaja, kao i ugostitelji, posebnom aplikacijom kontrolisati da li su posetioci zaštićeni, odnosno da li su vakcinisani, preboleli kovid ili imaju negativan test.

Turistički i ugostiteljski objekti, kulturni i sportski događaji, kockarnice, sajmovi i javna okupljanja preko 100 ljudi na zatvorenom, omogućeni su za osobe starije od 18 godina koje su vakcinisane ili mogu da ponude dokaz o negativnom testu na kovid. Kako bi podstakla vakcinaciju, Slovenija je ukinula besplatno testiranje, osim za zaposlene u sektorima u kojima je testiranje obavezno za nevakcinisane.

U Hrvatskoj kovid propusnicu mogu da dobiju svi koji su primili barem jednu dozu vakcine, one važe 270 dana i mogu se koristiti za koncerte, klubove na otvorenom, sportska dešavanja… U najpogođenijim zonama u zemlji uvedena je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba ukoliko nemaju kovid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju kovid potvrde, dozvoljen broj okupljenih je 1.000 osoba.

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gde bez kovid potvrde može da učestvuje maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe sa više od 15 osoba, učesnici moraju da imaju te potvrde.

Severna Makedonija

U Severnoj Makedoniji od 16. avgusta je za odlazak u ugostiteljske objekte, na koncerte ili utakmice obavezna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu-19. Prema odluci vlade u Skoplju, zbog ubrzanog širenja virusa zabranjen je rad zatvorenih delova ugostiteljskih objekata, a za sedenje u otvorenim delovima kafića, restorana i klubova stariji od 18 godina moraju da imaju potvrdu o bar jednoj primljenoj dozi vakcine.

Ugositeljske objekte mogu da posećuju i građani sa potvrdom o preležanom kovidu, ali samo 45 dana nakon preležane bolesti, posle čega moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji kao i svi ostali.

Osim za kafiće, restorane ili noćne klubove, kovid sertifikat je neophodan i za sve vrste proslava, koje se mogu organizovati samo na otvorenom, svadbe i krštenja, kao i za koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske događaje.

Kovid propusnice koje izdaje Severna Makedonija priznate su i u EU.

Crna Gora

Crna Gora je od 30. jula dobila Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu, koja je kasnije prihvaćena i u EU.

U noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove – da su primili najmanje jednu dozu vakcine, da su preležali kovid ili da imaju negativan test ne stariji od 180 dana. Ne prihvataju se ni brzi antigenski test niti test na antitela.

Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

Digitalna Kovid potvrda je validna samo uz važeći dokument, kao što su lična karta ili pasoš. Digitalna kovid potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku, koji se može čuvati u telefonu.

Srbija

Zbog svakodnevnog povećanja broja zaraženih korona virusom u Srbiji, uglavnom nevakcinisanih građana, veliki broj stručnjaka zalaže se za uvođenje kovid propusnica. Međutim, ni njihovi opravdani razlozi, ni mnoga apelovanja nisu urodila plodom, jer i dalje nema konačne odluke povodom ovog pitanja.

Cilj uvođenja ovog modela pomogao bi da se kontroliše epidemiološka situacija, smatraju epidemiolozi jer bi se tako sprečilo mešanje vakcinisanih i nevakcinisanih građana u zatvorenom prostoru, ali se ovog puta čeka odgovor sa pravnog aspekta.

Epidemiološka situacija u Srbiji je loša i svakodnevno raste i broj zaraženih i broj hospitalizovanih, zbog toga ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je “apsolutno za uvođenje kovid propusnica”.

– Mi smo svi danas ovde za to, verujemo da to može da pomogne, da se smanji rizik na minimum. To je i moj stav, i stav struke, koliko god da se to nikome ne sviđa – rekao je Lončar.

Izvor:Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker