Daleko smo od ekološkog grejanja: Pola Srbije loži drva i ugalj

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

STIMULISANjE građana da uvedu gas u domaćinstva ili centralno grejanje, kao i prebacivanje lokalnih toplana na plavi energent, neke su od ključnih mera Vlade za smanjenje zagađenja vazduha.

08 grej dalihodz 620x0

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Prema poslednjim podacima, na daljinski sistem je priključeno 634.050 domaćinstava u Srbiji, što je 25,13 odsto, odnosno četvrtina stambenih objekata. Na drva se greje najveći deo stanovnika, 34,04 odsto, a 14 procenata manje na električnu energiju. Ugalj koristi 10,46 odsto domaćinstava, a nešto manje, 9,61 je individualno priključeno na prirodni gas, potvrđuje u razgovoru, za “Novosti”, direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije, Dejan Stojanović.

Od 60 toplana, većina koristi gas – ističe Stojanović. – U Srbiji se od plavog energenta dobija 77 odsto ukupne toplotne energije, učešće mazuta je 13, a uglja 10 procenata.

Radna grupa za zaštitu vazduha Vlade Srbije, među mnogobrojnim merama za smanjenje zagađenja, predviđa da se u narednom periodu fokusira na prebacivanje lokalnih toplana na gas. U planu je i da se građani stimulišu da se priključe na sistem centralnog grejanja gde god postoje uslovi za to.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

 

Najavljeno je i da će troškovi potrošača za uvođenje gasa u domaćinstva biti smanjeni i da ne bi trebalo da prelaze 800 evra. Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da bi bila izuzetno zadovoljna ukoliko do 2025. godine više ne bi bilo individualnih ložišta, kotlarnica i toplana na mazut i ugalj.

Stojanović ističe da postojeći sistem ima kapaciteta da prihvati još potrošača, ali da sama mreža nije razvedena svuda. Dodaje da kontinuirano mora da se ulaže u njeno širenje koje prati razvoj naselja. Istovremeno je, kako navodi, neophodno i da se obnavlja postojeća mreža koja je stara gotovo tri decenije. Povodom prebacivanja toplana na plavi energent kaže da se to sprovodi već godinama:

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Izgradnjom “Turskog toka” stvoriće se uslovi da svi mogu da pređu na gas. Neke toplane koje su koristile isključivo mazut, kao Valjevo i Pirot, počele su da koriste komprimovani prirodni gas koji dolazi u bocama.

Mada iz Vlade poručuju da će stimulisati priključivanje građana na sistem daljinskog grejanja, do sada nije predloženo konkretno rešenje koje bi podrazumevalo subvencionisanje sa nivoa države, ili lokalne samouprave. Pravilo je da investitor plaća kompletnu opremu i priključak kod novoizgrađenih objekata, dok kod postojećih to ide na teret stanara.

“Beogradske elektrane” za zagrevanje koriste 96 odsto gasa. One naplaćuju do 40 odsto jeftinije svim postojećim objektima koji žele da se priključe na mrežu, kao i onima koji imaju blokovske kotlarnice.

Direktor kraljevačke toplane Dragan Arsenijević kaže da će prebaciti još jednu kotlarnicu na gas, kako bi učešće ovog energenta bilo 100 odsto. Snabdevaju oko 7.000 domaćinstava:

Za potrošača je cena priključenja 3.000 dinara po kilovatu snage tog objekta i za prosečan stan od 60 kvadrata je oko 300 evra. Ima mogućnosti da se plati na rate.

Niška toplana je gotovo 100 odsto na gas, a snabdeva 30.000 domaćinstava.

U svakom delu grada imamo mogućnosti za prihvatanje novih potrošača – kaže prvi čovek “Gradske toplane Niš” Predrag Milačić. – Cena priključivanja zavisi od više faktora, kao što su prečnik i dužina cevi i kapacitet podstanice.

STOJANOVIĆ: BESPLATNO NIJE REALNO

CENA priključivanja na daljinski sistem grejanja je u nadležnosti lokalne samouprave. Direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije, Dejan Stojanović, kaže da ona zavisi od mnogih faktora i da je nemoguće navesti prosek. Smatra da nije realno da toplane nude besplatno priključivanje građanima.

Priče da će to neko da pokloni, da ne košta ništa, kao i da ima kapaciteta da se svi priključe su neprimerene – navodi Stojanović. – Suština je kako će to kupcu da se naplaćuje, da li će mu se omogućiti da izmiruje kroz mesečne račune 10 ili 20 godina i da se obezbede neke subvencije.

DžABE U NOVOM SADU I ŠAPCU

SVIH šest novosadskih toplana su na plavi energent i jezgro grada je uglavnom pokriveno preko daljinskog grejanja.

– Prošle godine je grad doneo odluku da svi priključci i oprema u podstanicama idu na teret “Novosadske toplane” gde god imamo razvijenu mrežu – ističe za “Novosti” Dobrosav Arsović, direktor. – Na mreži sada imamo 98.000 domaćinstava.

Početkom godine i Šabac je doneo odluku da priključivanje na sistem daljinskog grejanja bude besplatno za domaćinstva koja nisu udaljena više od 50 metara od postojeće mreže.

Izvor: Novosti

Foto: D.Alihodžić – Rtvnp

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.