Zašto je koronavirus opasniji za muškarce nego za žene?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kada je u pitanju uspostavljanje imunološkog odgovora protiv infekcija, muškarci su slabiji pol

Kina koronavirus putovanja Twitter
{module Oglas 2019 – U članku 2}

Čini se da koronavirus predstavlja najveću prijetnju sredovječnim i starijim odraslim osobama, posebno muškarcima, pokazala su naučna istraživanja. Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je prošle sedmice najveću analizu slučajeva koronavirusa do danas. Iako su muškarci i žene zaraženi u otprilike jednakom broju, stopa smrtnosti među muškarcima bila je 2,8 posto, u poređenju sa 1,7 odsto među ženama, piše 24sata.hr.

Podaci su izvučeni iz medicinskih kartona pacijenata, a uzorak ne može u potpunosti da odrazi opseg epidemije.

SARS-om je zaraženo više žena nego muškaraca 2003. godine u Hong Kongu, ali stopa smrtnosti muškaraca bila je 50 posto viša, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine. Oko 32 odsto muškaraca zaraženih MERS-om umrlo je, u poređenju sa 25,8 posto žena.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Naučnici kažu da brojni činioci mogu djelovati protiv muškaraca u trenutnoj epidemiji, uključujući neke koji su biološki, a neki ukorijenjeni u načinu života.

Kada je u pitanju uspostavljanje imunološkog odgovora protiv infekcija, muškarci su slabiji pol.

“To je obrazac koji smo vidjeli kod mnogih virusnih infekcija disajnih puteva – muškarci mogu imati lošije ishode”, rekla je Sabra Klein, naučnica koja proučava razlike u virusnim infekcijama u zavisnosti od pola i reakcije na vakcine na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“To smo vidjeli s mnogim drugim virusima. Žene se protiv njih znatno bolje bore“, dodala je.

Žene takođe imaju jače imunološke reakcije nakon vakcinisanja i imaju poboljšane imunološke reakcije u memoriji, koje odrasle štite od patogena kojima su bili izloženi kao djeca.

“Nešto je i u imuno sistemu kod žena drugačije”, rekla je dr. Janine Clayton, direktorica Ureda za istraživanje ženskog zdravlja Nacionalnog instituta za zdravlje.

Ali, postoji visoka cijena, dodala je:

“Žene su daleko podložnije autoimunim bolestima, poput reumatoidnog artritisa i lupusa, kod kojih imunološki sistem napada sopstvene organe i tkiva. Gotovo 80 odsto oboljelih od autoimunih bolesti čine žene”, primijetila je dr. Clayton.

Razlozi zbog kojih žene imaju jači imunološki odgovor nisu potpuno jasni, a istraživanje je još u ranoj fazi, upozoravaju stručnjaci. Jedna od hipoteza je da jači imunološki sistem žena daje prednost preživljavanju njihovim potomcima, kojima ugrađuju antitijela iz majčinog mlijeka koji pomažu u uklanjanju bolesti dok se imunološki sistem odojčadi još razvija.

Čvrsti biološki faktor može biti odgovoran, uključujući ženski polni hormon estrogen, za koji se čini da igra važnu ulogu u imunitetu i činjenicu da žene nose dva X hromozoma, koji sadrže gene vezane za imunitet. Muškarci, naravno, nose samo jedan X hromozom.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.