Stravična situacija na Pešteru: “Zbog suše mi je uginula ovca, djeca nemaju vode ni da se okupaju”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od ukupno 60.000 ovaca i 20.000 grla krupne stoke, skoro polovina je ugrožena zbog nedostatka vode

Visoke temperature i suša na Pešterskoj visoravni donele su nove nevolje stočarima. Nema vode za napajanje stada, pa strahuju da bi toplotni talas mogao da desetkuje stočni fond na Pešteri, prenosi RTS.

Od ukupno 60.000 ovaca i 20.000 grla krupne stoke, skoro polovina je ugrožena zbog nedostatka vode. Opština Sjenica traži pomoć od države. Dragan Balšić je samo jedan od stočara na Pešterskoj visoravni koji svakoga dana moraju da dopreme tone vode iz udaljenih izvora i bunara da napoji žedna stada.

– Kad ja svaki dan ostavim košenje i moram da teram vodu i ja nisam pokosio livade. Ja sam možda primoran da prodam stoku na jesen ne mogu da učinim seno kad ja non stop teram vodu. Jedna mi je ovca uginula juče i šta znam koliko će uginuti do kraja, javljaju još veće vrućine, žege – kaže Balšić.

U želji da nastavi porodičnu tradiciju, Dragan je ostao na imanju. Pre petnaest godina oženio se devojkom iz Albanije i sa njom izrodio troje dece.

– Zaista nam je težak život. Đe ću ja sad i ko ću prvo da ugrabi da pere cediljke, pa da pere sir, pa stoka da se poji, pa po kući da se pere suđe. Eve dijete je skoro 15 godina, imam još dvoje kod stoke. Oni kad dođu na podne treba da se opere, da se okupa, da se osveži na ove vrućine. Nema – objašnjava Darganova supruga Samatra.

Nedavno je Vojska Srbije iskopavala vrtače za napajanje stoke. Opština Sjenica i sada traži pomoć vojske.

– Da nam pošalje Vojska Srbije 5-6 cisterni jer u protivnom stočari su već u tako teškoj situaciji, tako da mi moramo naći načina kako da pomognemo – apeluje predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić.

Za napajanje stada od 300 ovaca potrebno je obezbediti dve hiljade litara vode dnevno.

(Telegraf.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Ingrid
Ingrid
1 mjesec ranije

Ja sam Ingrid, htjela bih podijeliti izvanredno svjedočanstvo o tome kako sam dobila 2.000.000 eura, ZAJAM kroz kreditno ulaganje ELENA NINO i sve vrste. ako ste zainteresirani za kredit kontaktirajte putem e-pošte: elenanino0007@gmail.com

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker