Pešter: Majka sedmoro djece – U blizini nema komšija, kada napada snijeg, djeca do škole idu na konjima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kuća devetočlane porodice Jelić sa Peštera, puna je graje i ljubavi, pa u takvoj atmosferi obaveze i brige izgledaju manje. Svetlana i Darko imaju četiri sina i tri kćerke. Svetlana nam priča da im je malo skučen prostor, ali “gde čeljad nisu besna, ni kuća nije tesna”. Ona smatra da je mera države da da novac parovima koji se odluče na potomstvo dobra, ali ističe i da je supruga i nju u proširenju porodice isključivo vodila želja da im dom bude pun dece.

Problema je više, kao i mališana, ali se trude da to ne utiče na njihovu sreću. Nije lako, priznaju, jer žive u zabiti na granici između Srbije i Crne Gore u selu Janturine koje pripada Mesnoj zajednici Bare, na 40 kilometara od Sjenice.

U selu nema škole, ni prodavnice, a u blizini ni komšija, pa su odsečeni od sveta. Naročito zimi kad napadaju snegovi. Tada Darko odvodi mališane do škole u selu Crvsko na konjima. Uz to su godinama bili bez struje, a radost zbog saznanja da ih plemenitost nije zaobišla, stigla je sa donacijama srpske dijaspore i novom kućom koju im je sagradila Elektroprivreda Srbije. Dirnula ih je pažnja ljudi koji su im pomogli i države. Mnogo ih je obradovao novi dom, priča Svetlana Jelić i napominje da briga za “koricu hleba” nije nestala.

– Decu treba obući i nahraniti, a osim nešto sira i mleka koje nemamo kome da prodamo, ništa drugo ne proizvodimo – priča Svetlana.

Jelići priznaju da su razmišljali da prodaju to nešto stoke što imaju, ali su odustali, jer tek onda ne bi imali šta da jedu. Ipak, i pored svih problema, kada bi bila u prilici da ponovo da odlučuje o svom životu, Svetlana bi uradila isto.

– Da mogu da se vratim u prošlost i biram, ponovo bih izabrala ovako veliku porodicu – priča za “Vesti” ova majka sedmoro dece.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker