Zukorlić: Država da zaštiti Sandžačke privrednike od nelojalne konkurencije i inspekcijskih organa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas petu sjednicu Drugog redovnog zasijedanja, raspravom po tačkama dnevnog reda 8 i 9 koje se odnose se na liste kandidata za predsjednika Komisije za zaštitu konkurencije i liste kandidata za tri člana Savjeta Komisije za zaštitu konkurencije.

muftija aaaa

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Narodni poslenik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić ukazao na problemime sa kojim su susreću sandžački privrednici.

– Ono na šta želim da skrenem pažnju jeste činjenica da imamo jako puno nagomilanih problema po pitanju nelojalne konkurencije i poštivanja antimonopolskih zakona, pogotovu tamo gdje imam uvid, a to je prostor Sandžaka. Svjedoci smo da smo prije deceniju i po u Sandžaku, a pogotovu u Novom Pazaru imali ekspanziju male privrede porodičnih preduzeća i to, prije svega, u sektoru proizvodnje. Imali smo preko 5000 živih proizvođača tekstilnih proizvoda, obuće, namještaja. Nakon toga, dolazi do narušavanja ove inicijative, pa se Novi Pazar smatrao ekonomskim čudom, koji je uspijevao da u veoma teškim okolnostima zapravo ponudi model kako je moguće iskoristiti privatnu inicijativu.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

 

Nažalost, došlo je do značajnog urušavanja ovog sektora i to prije svega zbog nepoštivanja antimonopolskih zakona i zbog urušavanja lojalne konkurencije koja uvijek dolazi iz sektora onog krupnog kriminala ili sprege kriminala i određenih struktura vlasti na lokalu. Mi smo konkretno u Sandžaku imali pojavu gdje je krupni kriminal, prije svega veliki trgovci drogom su imali kao paravane razne fabrike za proizvodnju konfekcije i drugih proizvoda koji su im u društvu koristili da izigravaju ugledne biznismene, a glavni novac su upumpavali iz kriminala i prodaje droge. Time su bili u prilici da svoje proizvode prodaju ispod cijene i time za nekoliko godina urušili onaj zdravi dio proizvodnje u Novom Pazaru koji se nisu mogli nositi sa njima na tržištu koje je bilo nezaštićeno, jer taj kriminalac koji proizvodi pantalone koje ga u proizvodnji koštaju 15 eura, prodaje ih za 12 eura, a onaj drugi mora da ih prodaje za 20 eura i svakako on na kraju crkava. To je jedan jako važan momenat kojem treba pridati važnost, pogotovu jednom tako malom dijelu te tako moćne privrede koju smo imali na nivou privatnih poduzetnika.

Dr. Zukorlić pozvao da državu da sandžačku privredu zaštiti od zlouptrebe inspekcijskih organa.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

– Nama je preostalo još nekih 20-tak posto i sada bi bilo jako važno bar te preživjele, najvitalnije, najžilavije zaštititi. Sa druge strane zaštititi ih i od strane inspekcijskih organa koji se često koriste za obračune na lokalnom političkom nivou, gdje se, na neki način, strahom vlada tim firmama, jer će one biti u nemilosti određenih inspekcijskih organa koji su u rukama opštinskih vlasti i određenih struktura suprotne strane, čime se neposredno ugrožava i zaštita konkurencije, odnosno uvode se nezvanično monopolske prakse. Zato, vjerujem da će i podrška nas kao poslanika Stranke pravde i pomirenja ovim odlukama i ovim imenovanjima, kao što smo dali podršku i antimonopolskim zakonima konačno omogućiti da ovoj praksi stanemo u kraj, kazao je dr. Zukorlić. (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.