Zbunili Dritana – Usame ga brani, Hazbija kritikuje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Saopštenje SPP na njohovoj zvaničkoj fb stranici :

Nedopustivo, nezrelo i opasno sanjarenje.

Govor koji je premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović izgovorio na mjestu svjedočanstva kolektivne tuge, bola ali i prkosa Bošnjaka, memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, kristalno je jasno pokazao da pomirenje bez pune istine i pravde nije moguće i da iluzije o novom (prokomunističkom) pomirenju, po iskazanom modelu premijera, samo su novi pokušaji starih zabluda.

Premijer zna da u Srebreničkom genocidu nisu stradali ni Srbi ni Albanci, i čini se da je zbog toga previše olako izgovorio eksperimentalnu formulu pomirenja, nadajući se i vjerujući u staru naivnost Bošnjaka.

Naša kolektivna svijest o neskrivenoj namjeri ideologije zla da nas ubije, protjera, uništi, zatre, čije posljedice smo do sada osjetili 11 puta u posljednjih 200 godina, kroz 11 genocida nad našim narodom, ne dozvoljava političko sanjarenje na mjestima poput Potočara, nad sjenima onih koji su ubijeni isključivo i ponavljamo isključivo zato što su pripadali jednoj vjeri i jednom narodu.

Kao i u proteklih 11 genocida – ista matrica, ista šema, ista ideologija zla, isti potomci zla odgajani za ono što su uradili kada im se ukazala pogodna prilika.

Previše je krvi proliveno, previše djece ubijeno, previše žena silovano i previše suza isplakano da bi se to okarakterisalo kao nešto tamo daleko, kao neki ljudi, kao neke mračne politike. Ta retorika nas konačno vodi u zaborav, a to znači u nove zločine i nova masovna stradanja, a to je nedopustivo.

Bez obzira na površni izgled neorganizovanosti i nezrelosti, mi kao narod smo dovoljno sazreli da nikada više i nikome ne dozvolimo da nam žicom vežu ruke, da nam ubijaju i siluju žene i djecu, da nam ruše naše džamije i zatiru naše hiljadugodišnje tragove.

To što su nam Srebrenicu markirali kao izolovani slučaj genocida, ne mogu nam nametnuti zaborav, jer mi znamo, pamtimo i sjećamo se da je genocid učinjen na svakoj stopi na kojoj je agresor kročio svojom nogom, i znamo i politike ali i imena tih politika, i tada i danas. Zato je nedopustivo i neoprostivo na sjećanju Bošnjaka pokušavati bilo kakve eksperimente.

Za nas je pomirenje naroda i nada i imperativ, a osnovni preduslovi za to su istina i pravda.

Zukorlić: Šta možemo naučiti iz hajke na premijera Dritana Abazovića

Prenosimo tekst:

Hajka na premijera Crne Gore Dritan Abazovic zbog izjave u Potočarima u kojoj kaže:
“Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima”

Je čist primjer kako funkcionira medijska mašinerija. Nemam puno razloga da branim Dritana. Imao bih možda više razloga da ga ne branim. Jel mogao možda bolje da se izrazi, mogao je. Jel kontradiktorno to što je izjavio sa definicijom genocida. Jeste.
Ali …

Bio sam prisutan. Slušao cijeli govor. Njemu nije bila namjera da kaže ništa ružno. Htio je uputiti poruku negatorima genocida da na ubijene ne gledaju kao na pripadnike jedne nacije, već kao na ljude. Da se ne dehumaniziraju ubijeni zbog toga što pripadaju bošnjačkom narodu. Možemo mi njega voljeti ili ne voljeti, ali nemojmo biti nepravedni.

Ne sviđa mi se ovo negostoprimstvo određenih politika kada im dođe vođa jednog naroda ili jedne države u Srebrenicu. Kao da se jedva čeka da neko nešto pogriješi da bi se digla hajka i medijska vriska i piska. Kako ono bješe u tradiciji Bošnjaka da se ophode prema gostu, pa makar i dušmanin bio?

A pritom, do sada nisam vidio neprijateljske tendencije Dritana Abazovića, sarajevskog studenta, brata muslimana, prema bošnjačkom narodu, koliko god se neki bošnjački mediji nategli da to predstave.

Nemoj da osjećaj koji imamo prema nekome nas učini da budemo nepravedni. Budimo pravedni. U Srebrenici šaljemo poruku mira i ljubavi, ali je to moguće samo na temeljima pravde

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
2 mjeseci ranije

Usame hajvanu jedan, kada tako dobro misljenje imas o Dritanu, i branis njegov cetnicki stav o genocidu u Srebrenici, pozovi ga svojoj kuci, lepo ga ugosti i podaj mu svoju sestru za zenu. Ugosti i ozeni svoga istomisljenika i ahbaba, tako ce i vase politike biti jace i cvrsce kroz familijarne veze. O genocidu u Srebrenici, vas dvojica ni reci vise.
Je li vredelo Usame da otvoris rane majki Srebrenice, samo zato da bi ucestvovao u kostituisanju vlade Srbije.
Je li vredelo, za takav jedan jeftini ćar na ovom dunjaluku negirati da su ubijeni Bosnjaci Muslimani.
Usame da li ti je poznato, da je najmladja zrtva u Srebrenici bila beba Fatima Muhic, koja je rodjena i ubijena u istom danu, nije zivela ni jedna čitav da.
Ta novorodjena beba nije bila samo beba, vec je bila Bosnjakinja i Muslimanka.
Da, Bosnjakinja Muslimanka zato je i ubijena.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker