SPP CG će tražiti kontrolno saslušanje ministara policije i pravde zbog sve učestalijih incidenata usmjerenih protiv muslimana i Bošnjaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon sve učestalijih incidenata koji impliciraju nacionalnu i vjersku mržnju prema Bošnjacima i muslimanima u Crnoj Gori, Stranka pravde i pomirenja će u narednim danima zahtjevati od državnih organa niz koraka kako bi se isti zaustavili a dosadašnji počinioci kaznili.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Uputićemo zahtjev skupštini Crne Gore za kontrolno saslušanje ministara MUP-a gospodina Sekulovića, i ministra pravde, gospodina Leposavića.

– Uputićemo zahtjev skupštinskom odboru za bezbjednost da formira predmet u kojem će biti istraženi svi slučajevi napada na Bošnjake i muslimane kao i objekte Islamske zajednice od 30. avgusta 2020.godine, do danas.

– Uputićemo zahtjev ministru MUP-a i Upravi policije da formiraju posebne timove koji će se baviti ovakvim i sličnim slučajevima bez obzira na to koja etnička ili vjerska grupa bude žrtva napada.

– Poučeni iskustvom iz Pljevalja, Berana a ovih dana i Podgorice i Nikšića upozoravamo institucije ove države da je krajnje vrijeme da se zaustavi očigledno koordinisano djelovanje na širenju vjerske i nacionalne mržnje. Nećemo dozvoliti da se vjerski i nacionalni osjećaji Bošnjaka zloupotrebljavaju na najgrublji mogući način.

– Suđenja za napade na pljevaljske Bošnjake se ciljano odugovlače i razvodnjavaju, izostaje adekvatan odgovor na glorifikaciju zločinaca u skupštinskim odborima opštine Berane, izostaje adekvatna reakcija policije na skrnavljenje džamija, pa smo svjedoci da umjesto policije građani vrše uviđaje i dokazuju da čelni čovjek Islamske Zajednice manipuliše osjećajima muslimana što će takođe biti jedan od zahtjeva tužilaštvu za ispitivanje čitavog slučaja.

– Zahtjevamo od institucija da procesuiraju svaki slučaj, do poslednjeg, bez obzira ko su akteri ili vinovnici.

– Svjedoci smo iz prošlosti da ukoliko se jednom narodu u Crnoj Gori uskraćuju prava i vrše napadi na isti, da ne može ni ostalim narodima biti dobro. Stoga pozivamo sve parlamentarne partije da podrže ove naše inicijative i da zajednički doprinesemo smirivanju tenzija u Crnoj Gori. Smatramo da imamo toliko zajedničkih problema koje pod hitno moramo rješavati i da ovi šovinistički ispadi ne donose dobro nikome.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.