SDA Sandžaka nastavlja svoju borbu za specijalni status Sandžaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Danas se u Narodnoj skupštini Srbije održava druga runda pregovora vlasti i opozicije u vezi izbora i izbornih uslova uz posredstvo Evropske Unije.

850b798c42b1fcd6e746913b150b9159

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Stranka demokratske akcije Sandžaka je jedina stranka iz Sandžaka koja učestvuje na ovim pregovorima i nju predstavlja narodni poslanik SDA Sandžaka, Enis Imamović.

Podsjećamo da je prva runda održana 9.-10. oktobra, a pregovorima su u ime EU posredovali Edvard Kukan, Knut Flekenštajn, te ambasador EU u Beogradu Sem Fabrici. Njima će se u drugoj rundi pridružiti i Vladimir Bilčik stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i Tanja Fajon predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Narodni poslanik SDA Sandžaka, Enis Imamović, rekao je uoči današnjeg sastanka da “SDA Sandžaka nije zadovoljna dosadašnjom dinamikom pregovora i implementacijom usvojenih prijedloga, međutim želimo da učestvujemo u ovim važnim procesima i da se borimo svim dozvoljenim političkim sredstvima da naši prijedlozi budu usvojeni i implementirani”.

On je naglasio da će “SDA Sandžaka ponoviti zahtjeve da se najhitnije pristupi reformi političkog sistema, usvajanju Prijedloga SDA Sandžaka o specijalnom statusu za Sandžak, da se sprovedu izbori za organe Sandžaka, kao i da se Sandžak definiše kao posebna teritorijalno politička cjelina i zasebna izborna jedinica iz koje će se birati najmanje 20 narodnih poslanika”.

 {module Oglas 2019 – U članku 1}

“SDA Sandžaka je kao parlamentarna stranka, sa legalitetom i punim izbornim legitimitetom, zvanično poslala Prijedlog o specijalnom statusu za Sandžak i rješavanje statusa Bošnjaka kao rješenje koje predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku” rekao je narodni poslanik SDA Sandžaka.

Smatramo da se samo sa takvim mehanizmima može govoriti o fer, demokratskim i slobodnim izborima, posebno kada su u pitanju izborima na teritoriji Sandžaka.

Imamović je rekao da je “SDA Sandžaka sa radošću dočekala uključenje Vladimira Bilčika, a posebno Tanje Fajon u ove pregovore zato što smatramo da ona može dobro da razumije situaciju i odnose u našem regionu i da pomogne članicama EU da bolje shvate okolnosti u kojima se danas odvija život u Srbiji”.

Program druge runde pregovora traje do subote 16. novembra, kada će biti poznat i datum nastavka{module Oglas 2019 – U članku 0}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker