SDA Sandžaka – Izbore održati najranije 6. septembra 2020. godine

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stranka demokratske akcije Sandžaka predlažiila je da se izbori održe najranije 6. septembra do kada bi se moglo očekivati da se ispune zahtjevi koji su danas dostavljeni predsjedniku Srbije i učesnicima sastanka o nastavku izbornog procesa.

Stranka demokratske akcije Sandzaka SDA

{module Oglas 1 – 2020}

SDA Sandžaka traži da se preduzete radnje u postupku podnošenja izborne liste do uvođenja vanrednog stanja moraju biti prihvaćene kao pravno valjane i punovažne nakon što se nastavi izborni proces.

Neophodno ispraviti i neke nezakonite odluke Republičke izborne komisije, a naročito kada je u pitanju imenovanje biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama što bi se postiglo dosljednom primjenom člana 8. stav 5. Zakona o lokalnim izborima.

Zahtjevamo da se ispravi pogrešna i politički motivisana odluka ministra prosvjete Šarčevića da pogazi izbornu volju zaposlenih u vezi izbora direktora Osnovne škole Avdo Međedović u Novom Pazaru.

{module Oglas 0 – 2020}

Smatramo da samo uzajamnim uvažavanjem možemo izgraditi povjerenje i sretniju budučnost i da usvajanje iznijetih stavova i predloženih konkretnih mjera je neophodno u cilju održavanja slobodnih, fer i demokratskih izbora.

SDA Sandžaka ne učestvuje na današnjem sastanku u Beogradu, jer je na predhodnom sastanku, srpski predsjednik na neprihvatljiv način postupio prema predstavniku Stranke, pokazujući neprijateljstvo, čak i prijetnje Bošnjacima Sandžaka.

Prijedlozi SDA Sandžaka za preduzimanje mjera u vezi nastavka izbornog procesa predsjedniku Republike Srbije i učesnicima sastanka zakazanog za 4.maj 2020. godine

Stranka demokratske akcije Sandžaka predlaže da se izbori održe najranije 6. septembra 2020. godine.

Takođe smo stava da se sve preduzete radnje u postupku podnošenja izborne liste do uvođenja vanrednog stanja, kao što je ovjera potpisa birača i pribavljena dokumentacija za kandidate na izbornim listama, moraju biti prihvaćene kao pravno valjane i punovažne nakon što se nastavi izborni proces.

{module Oglas 2 – 2020}

Stava smo da je neophodno ispraviti i neke nezakonite odluke Republičke izborne komisije, a naročito kada je u pitanju imenovanje biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama.

Tražimo dosljednu primjenu člana 8. stav 5. Zakona o lokalnim izborima, kada je u pitanju sastav biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama, što Republička izborna komisija nije uradila i pored našeg zahtjeva koji je dostavljen prije raspisivanja izbora.

Tražimo da se zbog sveukupne situacije, a zbog kratkih rokova, broj potpisa potreban za podnošenje manjinske izborne liste smanji na 5 hiljada potpisa, kao i to da se i drugi državni organi, pored javnih bilježnika, ovlaste da mogu vršiti ovjeru potpisa.

Zahtjevamo da se ispravi pogrešna i politički motivisana odluka ministra prosvjete Šarčevića da pogazi izbornu volju zaposlenih u vezi izbora direktora Osnovne škole Avdo Međedović u Novom Pazaru, škole od posebnog značaja za Bošnjake u kojoj se u potpunosti izvodi nastava na bosanskom jeziku.

Svojim postupanjem ministar je suspendovao pravni poredak jer odbija da prizna konkurs koji je sproveden u skladu sa zakonom i u zakonom propisanoj proceduri. Tražimo da se priznaju rezultati konkursa i da se dosljedno sprovede ustavni princip da bez diskriminacije svi mogu da biraju i budu birani i stupaju na javne funkcije bez obzira bili politički aktivni ili ne ili billi dio aktuelne vladajuće većine ili ne.

Ako se ovako ministri ponašaju kada je u pitanju izbor direktora jedne škole kakva je onda svrha izbora uopšte. Čemu služe zakoni ako ih vlast ne poštuje. Čemu onda izbori ako će predstavnici vladajuće većine da suprotno izbornoj volji Bošnjaka biraju sebi podobne i lojalne Bošnjake.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.