Hvatanje zaleta za izbore u BNV – SDP priprema svoju listu?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Do redovnih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji ostalo je još godinu dana.

Prema informacijama iz vrha bošnjačkih partija, počela su razmišljanja o pohodima za osvajanje većničkih mesta u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV), u kojem tri decenije vladaju kadrovi SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Iz vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji osnivač je Rasim Ljajić, stižu nagoveštaji da bi na narednim izborima za bošnjački nacionalni savet ta stranka mogla da otvoreno uđe u borbu za većnička mesta.

Na prethodnim izborima SDP je podržavala liste udruženja građana i nezavisnih kandidata.

Razlozi te partije, za kandidovanje svoje liste, jesu nezadovoljstvo radom BNV, koje ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti i zato što je servis jedna političke partije.

Kritika je usmerena ka SDA Sandžaka, čiju retoriku i stavove slede njeni kadrovi u nacionalnom savetu.

Aktuelni saziv BNV od početka je opterećen brojnim nesuglasicama. Posle nepunih godinu dana od konstituisanja, na inicijativu Ugljaninove liste „Samoopredeljenje“, sa funkcije predsednika smenjen je Esad Džudžo, kadar te liste.

Na pola mandata, vladajuća većina donela je odluku da oduzme mandat „zbog neprisustvovanja sednicama“ Muameru Zukorliću, nosiocu liste Matice bošnjačke.

Između koalicionih partnera u Veću, lista „Samoopredeljenje“ i „Vakat je“, koju je podržala SDP, počelo je da varniči zbog davanja gostoprimstva predsedniku udruženja „Kosovo za Sandžak“ Ismetu Aziziju, koji zagovara albanizaciju Bošnjaka na ovim prostorima.

Većnici liste „Vakat je“ zahtevali su da se „vrata Veća zatvore za Azizija“, demonstraivno napuštali skupove na kojima se pojavljivao prvi čovek organizacije, kojoj je raniji saziv BNV dodelio konsultativno-participativni status.

Na kraju, sve je ostalo po starom.

Od maja ove godine, BNV radi u krnjem sastavu, bez opozicionih većnika Matice bošnjačke. Dan uoči obeležavanja nacionalnog praznika, 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, iz te liste je saopšteno da neće više učestvovati u radu nacionalnog saveta.

Kao razlog navedeno je što „vladajuća većina, koju čine većnici SDA i SDP nastavlja sa zloupotrebom ove nacionalne institucije, koristeći njene resurse za ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice (IZ) i davanja podrške poznatoj paraverskoj tvorevivi (IZ Srbije)“.

Matica bošnjačka je saopštila i da će nastaviti, kroz svoje projekte, da radi na nacionalnim projektima iz oblasti bosanskog jezika i književnosti, obrazovanja i informisanja na bosanskom jeziku i bošnjačke kulture.

Da je koalicija aktuelnog saziva „na klimavim nogama“, nagoveštava rečenica iz vrha SDP, da ukoliko se izgubi većina, mogući su izbori pre roka.

Saziv BNV 

Saziv BNV ima 35 većnika – 14 je sa liste „Samoopredeljenje“, koju je formirala SDA Sandžaka, 13 su većnici Matice bošnjačke, iza koje je bila infrastrukture Stranke pravde i pomirenja (SPP) i IZ u Srbiji i osam većnika ima lista „Vakat je“, koju je podržala SDP.

Vladajuću većinu napravile su liste koje su podržale SDA i SDP. Lista Matice bošnjačke, kao i u prethodnom mandatu, ostala je u opoziciji, sa stalnim primedbama na rad BNV i nesuglasicama sa vladajućom većinom.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker