Esad Džudžo: BNV danas udruženje za slikanje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na okruglom stolu u Novom Pazaru „Bošnjački preporod u Sandžaku 2004. – 2014.“ tutinski Centar za bošnjačke studije (CBS) obeležio je 21. februar – Međunarodni dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Direktor CBS i u nekoliko mandata predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, Esad Džudžo, ocenio je da su  u tom periodu „kroz mehanizam BNV i drugih važnih institucija zaokružena brojna identitetska pitanja“ Bošnjaka u ovom delu Srbije.

Naglasio je da je sve krenulo 20. oktobra 2004. godine kada je održan prvi javni čas na bosanskom jeziku  u OŠ „Dr Ibrahim Bakić“, u tutinskom selu Leskova, do 2. sptembra 2013. godine, kada je u redovnu nastavu uvedeno obrazovanje na bosanskom jeziku.

U toj deceniji  ozakonjeni su bošnjački grb i zastava, tradicionalne kulturne manifestacije, nacionalne nagrade i „sve ono što čini identitet jedne zajednice“, zatim, 2005. godine bosanski jezik je postao jedan od 10 manjinskih jezika u Srbiji, nabrojio je Džudžo i naglasio de je sve to ostvareno uz pomoć Vlade Srbije i međunarodne zajednice.

“Koristili smo BNV kao snažan mehanizam i postigli smo da ono postane međunarodni brend. Danas, 2023. godine, od BNV smo napravili udruženje za slikanje”, zaključio je Džudžo.

Ovaj političar je sve do 2019. godine, bio jedan od najbližih saradnika Sulejmana Ugljanina, tada je smenjen sa mesta predsednika BNV zbog ne slaganja sa svojom većničkom listom „Samoopredeljenje“.

Na prošlogodišnjim izborima za BNV njegova Bošnjačka lista nije prešla cenzus.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex