Nana Fata: Neću izaći iz kuće sve dok ne počnu rušiti crkvu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U razgovoru s komšijama, Srbima iz Kravice i Ježestice, saznao sam da i oni osuđuju gradnju crkve na tuđem imanju, samo ne smiju javno da kažu, ističe Zahirović

gfbhdz5464

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Najavljeno rušenje crkve s imanja Fate Orlović u Konjević-Polju, jučer je odgođeno zbog obilnih padavina. Potvrdili su nam to mještani ovog naselja.

Ekipa “Avaza” posjetila je jučer Konjević-Polje, nikoga od radnika nismo zatekli kod crkve. U restoranu prekoputa okupilo se nekoliko mještana koji su došli da prate najavljeno uklanjanje objekta. Svi su zadovoljni provođenjem odluke Evropskog suda o uklanjanju crkve, za koju kažu da tu nije trebala biti ni izgrađena, jer u Konjević-Polju i okolici nema srpskog stanovništva. 

Mjesni imam Sulejman Huseinović kaže da je bespravna gradnja crkve dovela do decenijskog sudskog spora i velikih briga Fate i njene porodice.

– Niko nije protiv gradnje vjerskih objekata. Ali, treba ih graditi tamo gdje ima vjernika – smatra Huseinović.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Džemal Zahirović, jedan od mještana Konjević-Polja, pita se koja je pamet i ideologija odlučila da se crkva postavi u centru bošnjačkog sela.

– Zato mi tu crkvu zovemo “inat crkva”. U razgovoru s komšijama, Srbima iz Kravice i Ježestice, saznao sam da i oni osuđuju njenu gradnju na tuđem imanju, samo ne smiju javno da kažu – rekao je Zahirović.

Dolazi u nedjelju

Zbog odgađanja rušenja crkve, i Fata Orlović, koja je trenutno, po dolasku iz Amerike, kod kćerke u Srebreniku, odgodila je do nedjelje dolazak svojoj kući u Konjević-Polju. 

– Raduje me što se počela realizirati odluka Evropskog suda za ljudska prava i što je crkva u prošli četvrtak ispražnjena. Kući dolazim u nedjelju i iz nje neću micati sve dok se i posljednji grumen tog objekta ne ukloni sa mog imanja – poručila je nana Fata.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Predložena nova lokacija

Od nadležnih u bratunačkoj općini nismo mogli dobiti informaciju kad će konačno početi rušenje crkve. Načelnik općinskog Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje Pero Rankić kaže da bi odluku Evropskog suda trebale realizirati nadležne institucije BiH. 

– Skupština općine Bratunac usvojila je nedavno odluku o kupovini zemljišta, bivšeg parkirališta preduzeća “Vihor” u predgrađu grada. Postoji prijedlog da se na tu lokaciji izmjesti crkva iz Konjević-Polja i izgradi spomen-obilježje – kazao je Rankić.

(Avaz)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.