Sramotno / Zločincu osuđenim za genocid Radomiru Vukoviću priredili svečani doček u Šekovićima (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Šekovićima je jučer organiziran svečani doček za ratnog zločinca osuđenog za genocid u Srebrenici Radomira Vukovića zvanog Vojvoda, koji je nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne pušten na slobodu.

fgh67575678678

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Sud BiHje u aprilu 2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da su Radomir Vuković zvani Vojvoda i Zoran Tomić zvani Zgembo, učestvovali u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine.

U prvostepenoj presudi Vuković i Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz Šekovića, bili su osuđeni na po 31 godinu zatvora. U decembru 2015. godine, presuda je preinačena, te je Vuković osuđen na 20 godina zatvora. Odslužio je 13 godina.

U Šekovićima ih je dočekala grupa ljudi pjesmom i zastavama Srbije kao najvećeg heroja, obraćajući mu se s “vojvoda”. Porazno je da je među prisutnima najviše mladih.

U presudi je posebno navedeno kako je Vuković učestvovao u likvidaciji bacajući ručne bombe na zarobljenike dok su drugi pripadnici Drugog odreda iz puškomitraljeza, pušaka i ručnim bombama ubijali zarobljenike.
{module Oglas 2019 – U članku 2}
Prema presudi, oni su 12. jula u popodnevnim satima i 13. jula 1995. godine na dijelu ceste Bratunac – Konjević Polje u mjestu Sandići, općina Bratunac, učestvovali u održavanju prohodnosti ceste radi nesmetanog transporta bošnjačkog stanovništva autobusima i kamionima, osiguravanju ceste, zatvaranju i otvaranju za promet u skladu sa planom prisilnog preseljenja žena, djece i staraca bošnjačke narodnosti, a nakon što su dana 13.07.1995. godine učestvovali u zarobljavanju velikog broja muškaraca Bošnjaka, koji su nakon pada Zaštićene Zone Srebrenica i njene potpune okupacije od strane VRS, pokušali napustiti zaštićenu zonu Srebrenice, u popodnevnim satima istog dana, učestvovali u sprovođenju zarobljenih Bošnjaka muškaraca iz mjesta Sandići u skladište ZZ Kravica.

Dovezeni su autobusima u skladište u kojem ih je bilo više od hiljade, zajući da će zarobljenici Bišnjaci biti pogubljeni.

Vuković jeuhapšen u Srbiji i tokom augusta 2008. godine izručen BiH. Dugo je bio nedostupan bh. organima gonjenja. Za njim je bila raspisana potjernica. Odmah mu je određen i pritvor.

Pogledajte video ovdje

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.