Silajdžić za CNN: ”Veoma sam zabrinut, spriječiti Dodika, Beograd i Moskvu da podijele BiH”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bivši ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić danas je u razgovoru za CNN kazao da je potreban angažman američke administracije da spriječi Dodika, Beograd i Moskvu da podjele Bosnu i Hercegovinu te da je veoma zabrinut.

Na pitanje da li vjeruje Dodiku kad kaže da neće rizikovati mir zbog nezavisnosti RS-a, Silajdžić je kazao da Dodik nije iskren.

“Ne vjerujem Dodiku. Da vam kažem ovo nije samo u vezi Bosne i Hercegovine oni maltretiraju čitav region, ne samo Dodik, već i Beograd i Moskva koji ga štite. Zato trebamo hitnu pozornost onih koji mogu nešto ovdje da učine”, rekao je Silajdžić gostujući kod čuvene novinarke Christian Amanpour na CNN-u.

Dodao je da su građani zabrinuti zbog mogućnosti rata i da je BiH potreban novi Ustav, odnosno reforma koja će omogućiti uspostavljanje demokratske države.

“Velika većina građana to traži, dajte nam demokratiju, zašto je ne možemo imati kao ostali građani u Evropi”, rekao je Silajdžić, dodavši da ratni zločinci trunu u zatvorima, ali da je njihov projekat još uvijek živ.

U nastavku je rekao da je projekat Velike Srbije i dalje živ.

“Agenda je ista, a to je Velika Srbija, i beogradski režim je pokretač svega ovoga i njihova ideologija je Velika Srbija koju žele dobiti silom. To je problem cijelog regiona, a ne samo BiH. Demokratija je u opasnosti u cijelom regionu i ja ne vjerujem šta sad govore, jer prije par dana prijetili su oružjem i sad kupuju vrijeme jer međunarodna zajednice djeluje sporo. Trebamo akciju i trebamo da zaštitimo BiH i region od novog rata jer su oni spremni za to”, rekao je Silajdžić.

Dodao je Dodik želi podijeliti BiH i da on zaista vjeruje da to može provesti.

“Predlažem EUFOR-u ili NATO-u da u Brčko i uz rijeku Drinu pošalju vojsku jer odatle su dolazili tenkovi i vojska u prošlom ratu. Trebamo silu koja će prevenirati, a ne liječiti”, rekao je Silajdžić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker