ODLEŽAO DVIJE TREĆINE KAZNE: Ratni zločinac Sreten Lukić pušten na slobodu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Osuđeni ratni zločinac i penzionisani general policije Srbije, Sreten Lukić, koji je u Hagu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu, pušten je iz zatvorske jedinice u Ševeningenu, prenijele su beogradske Večernje novosti bliske vlastima u Srbiji. 

Kako je objavljeno na portalu tog lista, Lukić, inače bivši šef javne bezbjednosti, je noćas doputovao u Beograd pošto je odslužio više od dvije trećine kazne.

Lukić je juna 1998. imenovan za načelnika Štaba MUP na Kosovu, a 2003. Haški tribunal ga je optužio za ratne zločine.

Tribunal je najprije osudio Lukića na 22 godina zatvora da bi 2014. preinačio kaznu na 20 godina.

On je “dobrovoljno”, u pidžami i papučama, sproveden u Hag 2009. godine.

Lukić je rođak zloglasne braće Lukić, Milana i Sredoja, koji su odgovorni za brojne zločine u Višegradu i istočnoj Bosni.

Podsjetimo, zločin poznat kao Živa lomača dogodio se 27. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Mehe Aljića, u naselju Bikavac u Višegradu, većinom žene, djecu i starije osobe, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

Pretresno vijeće III je osudilo Milana Lukića na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Višegradu tokom sukoba od 1992. do 1995. godine.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker