Mihailo: Ko ne priznaje genocid nije čovjek, nastaviću da idem u Srebrenicu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ko misli da se u Srebrenici nije desio genocid, on nije ni čovjek. Radi se o jednom od najvećih genocida poslije Drugog svjetskog rata. Ja bih ovo rekao uvijek i nikada neću povući svoju riječ i reći drugačije, rekao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo.

On kaže da je od 2005. godine svake godine išao u Srebrenicu, osim u dva navrata.

“Nastaviću da dolazim, doći ću i ove godine, ako Bog da, samo ako mi zdravlje dozvoli. Prvi koji su sa mnom došli u Srebrenicu 2005. godine bili su sveštenik Branko Sbutega i bivši predsjednik Starješinstva Islamske zajednice Idriz Demirović. Mi smo tada pozvali i Amfilohija Radovića da ide s nama, ali je on to odbio”,- rekao je Mihailo u razgovoru za portal Oslobođenje.

Komentarišući stav ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, mitropolit Mihailo je rekao da je, što se tiče priznavanja genocida među političarima, to slobodna volja ljudi i zavisi od toga s kim priča.

“Često svojim izjavama jedan drugom ugađaju. Pa i Milorad Dodik je ranije govorio da je u Srebrenici bio genocid, a sada govori da nije bio. Sada imamo da Dritan Abazović, jedan mali, mladi, simpatičan političar, želi da spasi ministra Leposavića. Abazović govori da Vlada Crne Gore, ova nova “apostolska”, odnosno srpskavlada, priznaje genocid. Ne može jedna osoba govoriti u ime druge osobe. Pogotovo ako ta druga osoba ima vlast u rukama. Bez obzira šta sada govori Abazović, ministra Leposavića bi trebalo smijeniti zbog njegove izjave, ako su ljudi”, naglasio je on.

On je istakao i da je Srpska pravoslavna crkva SPC učestvovala u zločinima u toku rata na prostoru BiH i Hrvatske.

“Oni se nikada nisu povukli i rekli da je to bila greška i oni i danas tako misle. Imate, recimo, i da je preminuli Amfilohije Radović, prilikom napada na Dubrovnik, pjevao uz crnogorski muzički instrument i bodrio ljude da tamo ginu i da ruše Dubrovnik”, dodao je Mihailo.

To se, kako navodi, dešavalo i na Palama u BiH.

“A samo u Sarajevu je poginulo više od 11.000 ljudi, od kojih 1.500 djece. Osim toga, u BiH je silovano preko 20.000 žena. To su stvari za koje mogu reći samo ne daj Bože da se ponove. Ta se istorija ne smije zaboraviti. Ne znači da se moramo svetiti. Treba da zavedemo mir i ljubav među ljudima. Međutim, sa Srbijom će biti teško. Ona je remetilački faktor na Balkanu i vrlo teško će se s njima to uspostaviti”, rekao je Mihailo.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dardan
Dardan
1 godina ranije

Bozji covek bozja crkva CPC
Nek je vjecna CPC
Nek je vjecna Crna Gora

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker