Mesić: Srbija vojskom ne može na Kosovo, niti može nametati svoja rješenja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da Srbija nastavlja držati glavu visoko uprkos neuspjehu u naporima da region drži pod kontrolom kroz rat, ali prema njegovim riječima, “ova država mora da shvati da više ne može svojom vojskom okupirati Kosovo, niti može Kosovu nametnuti rješenje”.

Kako navodi, “teškoća našeg regiona je u tome što Srbija kao društvo nije uspjela u onome što su Nijemci razumjeli poslije Drugog svjetskog rata”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Nisu shvatili da su krenuli za idejama koje su neostvarive. Nijemci su doživjeli katarzu. Išli su za Hitlerom, najveći dio njih je podržavao Hitlera iza kojeg su ostale milionske žrtve. Srbija, nažalost, nije doživjela katarzu. Ona optužuje Miloševića, ne zato što je išao u rat, već zato što nije pobijedio u ratu i sada se neki ne mogu složiti s tim da shvate da su išli pogrešnim putem i da treba da otvaraju saradnju sa susjedima”, rekao je Mesić.

Kako ističe Mesić, “iluzije su da neka politika u Srbiji može bilo šta prema Kosovu”.

“U Srbiji se niko ne usuđuje da kaže da je Kosovo tehničko pitanje za Srbiju. Niti Srbija vojskom može okupirati Kosovo, niti na bilo koji način može nametnuti svoje rješenje Kosovu. Priče o tome kako je to ‘srce Srbije’ ili ‘njena duša’ mogu stvarati neke reminiscencije, ali treba stvari gledati u sadašnjem kontekstu”, navodi bivši hrvatski predsjednik.

Mesić ukazuje na to da je Srbija mogla imati drugu politiku prema Kosovu.

“Na kraju, osamostaljenjem je Srbija možda mogla prihvatiti federativnu saradnju s Kosovom, konfederalan odnos, mnogo toga se moglo napraviti. Ali poslije rata, koji je Kosovu nametnut, to su sada iluzije. Nema više mogućnosti da se bilo šta promijeni u odnosu Srbije i Kosova”, kaže Mesić, prenosi Kosovo online.

Bivši hrvatski predsjednik navodi da je “Kosovo uglavnom priznato”.

“Drugi koji ga nisu priznali, to će učiniti. To ide svojim tokom. Dobro bi bilo kada bi bilo više informacija u Srbiji koje bi društvo moglo da orijentiše da se shvati da je politika Slobodana Miloševića bila pogrešna i da je pogrešno bilo ići za njom, i sada treba prihvatiti stvarnost. A stvarnost je samostalnost Crne Gore, samostalnost drugih republika koje su se osamostalile nakon nestanka Jugoslavije, ali i realnost je i postojanje Kosova. Ako Srbija ne može zbog svojih unutrašnjih razloga priznati Kosovo, može nešto drugo. Može dozvoliti da na granici Srbije i Kosova prolazi kapital, da prolaze građani, firme, da se ekonomski sarađuje, da ljudi nemaju problema kod prelaska granice, da se stabilizuje, onda će i rješenja biti bolja”, završio je Mesić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker