Kurti: Republika Srpska postala je svojevrsni ruski Kaliningrad u regionu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da je Republika Srpska postala svojevrsni ruski Kaliningrad grad u regionu, te da je prijetnja stabilnosti za Zapadni Balkan.

Kurti je kazao da je Rusija zainteresovana za nastavak rata i da ga vidi kao prijetnju ne samo za Moldaviju i Gruziju već i za Zapadni Balkan preko Srbije, dodavši da je Republika Srpska postala svojevrsni Kaliningrad u našem regionu, prenosi Kosovo online.

Podsjećanja radi, Kalinjingradska oblast je ruska eksklava koja graniči s Litvanijom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu. Proširenje EU 2004. godine kada su Poljska i Litvanija postale članice je značilo kako ova oblast pod ruskog kontrolom od tog trenutka ima kopnene granice samo s EU.

Također Kurti je istakao da je zatražio od Sjedinjenih Američkih Država da pomognu Kosovu da uđe u NATO.

“Želimo da uđemo u NATO i EU, ali je vrlo moguće da zbog mnogih faktora možemo da uđemo u NATO prije nego u EU. Tražili smo od SAD-a da nam pomognu u pogledu članstva u NATO-u. Dobili smo odgovore i usko smo sarađivali i pravimo neku vrstu tranzicije naše vojske”, otkrio je.

Dodao je da Kosovo povećavalo budžet za odbranu za 52 posto i te da vidi SAD kao neizbježnog saveznika u jačanju i zaštiti kosovske sigurnosti te u koracima prema članstvu u NATO.

“Vjerujem da će ruskom invazijom na Ukrajinu izgledi i brzina članstva Kosova u NATO porasti”, rekao je Kurti.

On je nedavno za CNN kazao da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija “mogla da odigra ulogu proxyja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu”.

“Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski ‘blic krig’ u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxyja (posrednika) – Srbije ili Republike Srpske”, rekao je Kurti.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
hapsi putlerovce
hapsi putlerovce
7 mjeseci ranije

Dardan,
dodji na jedan audio/video chat da pocastis ove putinovce ;- ) kote se kao misevi ;- )

paltalk app , paltalk.com se zove app- kategorija europa,others ;- )

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije

Beri žuganče kožu na šiljak, ušli u Nato ili ne dani su vam odbrojani i vama i naciatičkom nato-u

Dardan
Dardan
7 mjeseci ranije

Slava slobodarskim narodima, a nejestivo rodu izmeta!
Vrlo brzo kontraofanziva slavnih ukrajinaca. A posle toga??! Zapad, je već odlučio za neizbežno sudbinu. Sudbinu Rusku.
Rusija će se raspasti, to je cena ljudskom miru i slobode, cena boga svetlosti i dobrote čovečanstva, a posle izumiranja srpskog “boga” zla Moskovskog i tzv svetsavskog, Srbijanci več u dubokom očaju, u duhu srbijansko, panično požure prema uvodanje sankcije da bi spasili što se spasiti može. Hahaha, ….. Posle toga sledi potpis, a ako ne? Ooonda do godine u Niš. Jer, preostalo vilajetske zemlje če se vratiti majci Kosovu. Tako ili ovako. Jer tako je tvorac to odlučio, da će Kosovo, država slobodnjaka, živeti dok život če svjetliti, kosovarsko svjetliti nad čitavom svoju zemlju, dokle god če nebo biti nad zemljom i sunce sijalo preko nje.
A poglupjani srbijanci, praznoglavci, idioti svih vrsta, slobodno lupetirajte bla bla bla i klanjajte se mraku, zločincima i podlosti. Sudbina vaša je odlučeno.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Dardan

E kukavče sinji ko je ikada pobedio Rusiju, a i kako bi kada je sa nami taj naš Bog, živi i istiniti? Zar nije Rus svaki rat završio u prestonici svog vraga? Zašto naivno misliš da i sada neće, sada kad ima oružje koje za par minuta može da pretvori pogani zapad u prah i pepel. A za vas male bedne zapadne sateljite ćemo se mi pobrinuti, i ne brini – završićete mnogi u Nišu, ima tamo jedan dobar popravni dom.
До године у ПриZрену.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker