Kurti: Oduzimamo sve nevažeće tablice, bez obzira na nacionalnost vlasnika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) je izjavio da zvanična Priština nije željela da uspostavi recipročne mjere Srbiji o registarskim tablicama, ali da nije bilo drugog izbora zbog stavova zvaničnog Beograda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodi u ponedjeljak (20. septembar) akcije na graničnim prelazima na sjeveru Kosova koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja.

Ovo je na svom Facebook nalogu potvrdio kosovski ministar policije Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) uz napomenu da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka.

Premijer Kurti naveo je da akcija Specijalne jedinice Policije Kosova na graničnim prelazima na sjeveru nema za cilj ometanje kretanja građana Kosova iz redova srpske zajednice, niti destabilizaciju, već da se radi isključivo o poštovanju sporazuma, koji su u Briselu postigli Kosovo i Srbija.

“Kao premijer svih građana Kosova, uvjeravam vas da današnje radnje nadležnih organa za sprovođenje ovog sporazuma o slobodnom kretanju nisu usmjerene protiv građana Srbije. Oni ni na koji način nemaju namjeru da povrijede pravo na slobodno kretanje srpskih građana ili da izazovu bilo kakvu destabilizaciju. Kako juče, danas ili sjutra, građani Srbije kretaće se slobodno, bezbjedno, zaštićeni zakonom i Ustavom Republike Kosovo”, rekao je on.

Premijer Kosova je rekao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova oduzima “sve nelegalne registarske tablice”.

“Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila sa nevažećim tablicama (sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije), one se oduzimaju. Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice”, rekao je Kurti.

U opštinama na sjeveru Kosova, gdje je većinsko srpsko stanovništvo, do sada je bilo moguće voziti automobile registarskih tablica sa gradovima na Kosovu a koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

Premijer Kosova Kurti je u nekoliko navrata najavljivao da će biti uvedene recipročne mjere prema Srbiji o registarskim tablicama.

Na osnovu odluke MUP-a Kosova, građani koji imaju srpske registarske tablice, na primjer, Bg (Beograd), Kg (Kragujevac) Ni (Niš), sada moraju da uzimaju probne tablice kada ulaze na teritoriju Kosova.

Probne tablice za 60 dana će koštati pet eura.

Do sada su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama takođe plaćali za 60 dana oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker