Đukanović: Srbija vodi politiku mržnje prema Crnoj Gori

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je oštre kritike Srbiji, osvrnuvši se na njenu raniju ali i trenutnu regionalnu politiku, naročito u kontekstu Crne Gore.

“Srbija nevjerovatno uporno radi u korist svoje štete. Ne treba to dokazivati, akter sam političkog života već 30 godina, ispratio sam devedesete godine, plan Z-4 koji je nuđen za Hrvatsku, planove koji su nuđeni za Bosnu, Rambuje koji je nuđen za Kosovo. Sve to je bahato, grubo i brzopleto odbijano i sve to se završavalo ozbiljnim gubicima po Srbiju i po one koji su bili kreatori takve politike u Srbiji. Nažalost, i po druge. Tako da nemam nikakve sumnje da i ova politika danas prema Crnoj Gori jeste politika puštanja duha iz boce, duha mržnje prema Crnoj Gori”, rekao je Đukanović, prenijela je novinska agencija Beta.

Đukanović smatra da je Srbija sije mržnju prema Crnoj Gori i crnogorskom identitetu, nazvavši to puštanjem iz boce “duha mržnje”.

“Govorio sam to mojim sagovornicima u Beogradu kada je to krenulo, povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Govorio sam da se sjećam devedesetih, da su tada bili neki ljudi, čini mi se, ozbiljnijeg političkog kalibra od današnjeg. Oni su tada pustili taj duh mržnje iz boce i više ga nisu mogli kontrolisati. Danas se ista greška ponavlja, sije se mržnja prema Crnoj Gori i prema svemu što je crnogorsko. To će nepopravljivo pogoršati odnose između naše dvije države”, kazao je Đukanović

Bitka za Nikšić

Također je kazao da se to vidi i “kroz bjesomučnu kampanju koja se iz Srbije vodi za lokalne izbore u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, Nikšiću”.

“U Srbiji se, sa TV Hepi, vodi ‘Bitka za Nikšić’, kako se zove emisija koja je pokrenuta. A bitka se vodi sa namjerom da se osvoji Nikšić. Nikšić se osvaja da bi se osvojila Crna Gora. Dakle, ponovo prisustvujemo jednoj ekspanzionističkoj politici Srbije prema svojim susedima, u ovom slučaju prema Crnoj Gori. I zbog toga su naši odnosi su na najnižoj mogućoj razini”, rekao je Đukanović.

Predsjednika Crne Gore su u okviru Podgoričkog novinarskog foruma zajednički intervjuisali novinari Dragan Bursać iz Banjaluke, Vlado Vurušić iz Zagreba, Tomislav Marković iz Beograda, Senad Pećanin iz Sarajeva i Dinko Gruhonjić iz Novog Sada.

Srpski svijet

Đukanović se osvrnuo se i na predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, te je naglasio da se on koristi da se Crna Gora predstavi srpskom, a ne građanskom državom.

“Za građansku državu kakva je Crna Gora saznanje da li je između dva popisa porastao broj pripadnika jedne nacije, a opao broj pripadnika druge nacije, nije ne samo od presudne već ni od posebne važnosti. Zato zaista zvuči nevjerovatno da je šefu jedne države od velikog nacionalnog interesa popis stanovništva u drugoj, susjednoj državi. Riječ je očigledno o namjeri da se kroz rezultate popisa dokazuje teza da Crna Gora nije građanska država već da je Crna Gora srpska država, da bi se onda sa te platforme moglo dalje ići u realizaciju politike ‘srpskog sveta’”, rekao je Đukanović.

Naglasio je da politika devedesetih nije poražena, i da postoje oni koji je nastoje oživjeti.

“Šovinizam predstavlja nepodnošljivu mržnju prema svemu što je nacionalno i vjerski različito, što često rezultira destabilizacijom, etničkim sukobima pa i genocidom na prostoru bivše Jugoslavije. Pa zar se ne sjećamo rezultata pokušaja teritorijalnog prekomponovanja Zapadnog Balkana? Nismo dobili ni veliku Srbiju, ni veliku Albaniju, ni veliku Hrvatsku, već smo dobili veliku tragediju, sa više od 130.000 žrtava. Ta politika jeste poražena, ali nije sahranjena i ona se sada pokušava oživjeti”, rekao je Đukanović.

Pušten je nacionalistički duh

Dodao je da taj nacionalistički, šovinistički duh živi u uvjerenju da su izgubili devedesetih jer im nisu bile naklonjene međunarodne okolnosti pa danas pokušavaju da urade ono što nisu uspjeli da urade tada.

“Međunarodna zajednica je, zbog raznih kriza koje su se u svijetu desile, napustila Zapadni Balkan nedovršenog posla: ostavila nefunkcionalnu Bosnu, paralisanu Makedoniju, neriješeno pitanje Srbije i Kosova. Ideja šovinista sada je da se Crna Gora napusti NATO, iskompromituje i da se vrati pod skute Srbije”, ocjenio je Đukanović.

On je rekao da Crna Gora ima snage da odbrani svoj građanski i sekularni karakter, zbog kulture i tradicije građanskih i antifašističkih vrijednosti koje baštini.

“Čestitali smo novoj vlasti pobjedu na izborima i rekli smo: izvolite, preuzmite odgovornost za vođenje države, ali ako ste vaš uspjeh na izborima protumačili kao pravo da uništite ili prodate ili izdate Crnu Goru, pa onda to više nije političko pitanje. Onda ćemo to braniti onako kako se Crna Gora uvijek branila tokom svoje hiljadugodišnje istorije. To mora biti jasno ko je pogrešno protumačio izbore od 30. avgusta prošle godine”, rekao je Đukanović.

Na kraju je zaključio da se zadnjih nekoliko godina protiv Crne Gore, a od strane Rusije, vodi hibridni rat, te da nijednu evropsku zemlju to neće zaobići.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex