Dodik ponovo priželjkuje otcepljenje Republike Srpske od BiH

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovo je izjavio da postoji mogućnost da Republika Srpska postane nezavisna, kao i da je BiH neodrživa politička konstrukcija.

On je rekao da njegov politički cilj nije da podržava “neodržive političke konstrukcije kao što je BiH”, već je siguran da je moguća nezavisna Republika Srpska.

Dodik je naveo da je za njega prihvatljivo samo slovo izvornog Dejtonskog sporazuma, odnosno ono što je napisano u Ustavu.

„To su tri ministarstva u Savetu ministara BiH, nema suda i tužilaštva BiH, vojske, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA)… Ja bih voleo da je to moguće, ali zašto bih se ja borio za ‘njihovu’ BiH“, rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju RS (RTRS).

Naveo je da je njegova medjunarodna politička obaveza da poštuje BiH definisanu Dejtonom i da on to čini, a da ono što postoji izvan Dejtonskog sporazuma, ne poštuje i neće nikada poštovati.

„Nama će nezavisna Srpska, ovako, pasti u ruke. Siguran sam u to, a oni u Sarajevu imaju pravo da misle šta hoće. Ne vidim način na koji mogu da nas zadrže u BiH. Nema te prisile i načina na koji to mogu da urade“, rekao je Dodik.

Dodao je da njegov politički cilj nije da podržava neodržive političke konstrukcije, kao što je BiH.

„Ja jesam član Predsedništva, ali to ne znači da je moja politička ideja samo to da BiH, takva kakvu je pravi visoki predstavnik, bude održiva“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH odbacio je ocene da su njegove izjave o neodrživosti BiH i potrebi mirnog razlaza u BiH poziv na rat.

On tvrdi da sve češće strani politički faktori članovima Predsedništva govore da je očigledno da BiH ne može da funkcioniše, kao i da pitaju zašto se u BiH ne desi mirni razlaz.

„Kada ja to kažem, onda se ovde pokušava praviti priča o ratovanju. RS nema nameru da ratuje, ali ima itekako nameru da izgradi svoj politički subjektivitet, šta god to značilo, pa taman bila jednog dana i nezavisna država. Tu nameru imamo“, naveo je Dodik. (N1)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.