Da li bi Rusija podržala otcepljenje Republike Srpske?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
„Iako je u zapadnim diplomatskim krugovima dugo vladalo uverenje da Rusija nije suštinski zainteresovana za područje Zapadnog Balkana, tj. da Rusija nema snagu da ostvari ozbiljan politički uticaj u ovom regionu, bilo je američkih diplomata koji su imali jasniju sliku o tome šta se dešava na terenu“, kaže Edina Bećirević, profesorka Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbednosne studije u Sarajevu.h 54907312 696x506{module Oglas 2019 – U članku 1}

– Postoji više nivoa ruskih igrača. To su pre svega oni koji su 2016. sa ruskom vladajućom strankom Jedinstvenom Rusijom potpisali deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Reč je o predstavnicima proruskih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske. To su očigledni saveznici Kremlja na Balkanu. Milorad Dodik je ključni ruski igrač u BiH – tvrdi Bećirević za Radio Slobodna Evropa.

– Dodik je očigledno najjači ruski saveznik, ali Rusija traži podršku i na drugim stranama. Istraživanje koje je nedavno sproveo Međunarodni republikanski institut pokazalo je da se značajan broj političara u BiH – bez obzira na njihovu orijentaciju – uzdržava da negativno oceni ulogu Rusije u ovoj zemlji – dodaje ona.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

– Nemam nikakvih dilema da Rusija podgreva Dodikove namere o secesiji i da bi ga podržala kad bi krenuo u implementaciju plana o otcepljenju. Ali, meni nije jasno zašto Rusija u poslednje vreme toliko agresivno radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine jer bi otcjepljenjem Republike Srpske izgubila uticaj u BiH s obzirom da je RS dominantan faktor u bosanskoj spoljnoj politici – objašnjava Bećirović.

– Ona sada odlučuje o spoljnoj politici jer ima veto koji je dobila Dejtonskim sporazumom. Rusija takođe ima ekonomski interes u celoj Bosni i Hercegovini. Ona je doprla i do drugih političkih elita i preko Erdogana i Turske drži pod kontrolom deo političke elite u Sarajevu. Tako da mislim da otcepljenje Republike Srpske ne bi bilo u njenom interesu. Međutim, kako se ponaša očigledno je da bi podržala Dodika u tome – zaključuje ona.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.