Ko je kriv za tri izgubljena života

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vlada će ispitati čija je odgovornost to što most na potoku Širalija nije bio zatvoren za saobraćaj u nedelu 20. novembra, uprkos tome što je usled nevremena deo puta bio neprohodan, a taj prelaz duboko pod vodom.

To su Vijestima nezvanično saopštili iz izvršne vlasti, nakon što je bujica odnela tri života u tom podgoričkom predgrađu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod čijim patronatom je i Direktorat za zaštitu i spašavanje, nisu odgovorili da li će i oni tražiti da se utvrdi ko je kriv što kritične tačke, poput malog mosta preko potoka u Rogamima, nisu bile adekvatno obezbeđene uprkos upozorenju nadležnih.

Pozivajući se na informacije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, iz Direktorata su 18. novembra saopštili da se “u predstojećim danima očekuju nepovoljne vremenske prilike”, zbog čega su sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja pozvali da podignu nivo operativne spremnosti.

”Kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predjelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji”, naveli su tada.

Ipak, most preko Širalije nije bio zatvoren za saobraćaj.

Tog jutra, nešto posle pet sati, bujica je u vodu odnela automobil za čijim upravljačem je bio muškarac koji je isplivao i spasio se. Dva sata kasnije Širalija je bila kobna za tročlanu porodicu Koruga.

Aleksandra Koruga (43) i njeni sinovi Nemanja (19) i tri godine mlađi M. K. nisu uspeli da se spasu iz nabujalog potoka u koji je bujica odnela automobil u kom su bili.

Četrdesettrogodišnjakinja je ispala iz automobila, ali se utopila. Njeno telo iz vode je izvučeno odmah nakon nesreće, a beživotna tela njenih sinova ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele izvukli su nešto kasnije iz automobila koji je bio pod vodom.

Meštani Rogama juče su, komentarišući tragediju svojih komšija, ukazali na neodgovoran pristup nadležnih kojima se, kako tvrde, godinama obraćaju.

Jedan od njih, koji se predstavio kao Janko, rekao je da je svedok kojom brzinom je vodostaj rastao tog jutra – u nedelju 20. novembra, u 4 sata izjutra, iz pravca Duklje prešao je automobilom preko malog mosta, dva sata kasnije voda je bila metar iznad ograde, rekao je on.

Problem nije od juče

”To je katastrofa koliko je vode palo za 24 sata. Prošao samo oko 4 sata preko mosta, dva sata kasnije voda je bila metar iznad ograde. Okrenuo sam se i vratio kući preko Zlatice. Kasnije sam čuo da su naše komšije stradale. To je užas. Ne znam je li bila slaba vidljivost zbog kiše”, kazao je meštanin iz Rogama juče.

Janko, kako se i predstavio, rekao je da problem sa tom crnom tačkom traje godinama, ali da ga niko ne rešava.

”Imamo i mesnu zajednicu, ali se problemi ne rešavaju. Ovo je haos što su nam napravili. Sređivali su i proširivali put ka Pričelju, a nas su ostavili da se samo žalimo”, rekao je on.

MUP: Do nesreće nije prijavljeno da je put poplavio

Odgovarajući na pitanje da li će tražiti da se utvrdi čija je odgovornost što kritične tačke, poput “malog mosta” preko potoka Širalija, nisu bile adekvatno obezbeđene uprkos upozorenju Direktorata, iz MUP-a su kazali da im, dok nije prijavljena nesreća, nije prijavljeno da je lokalni put u Rogamima zatvoren za saobraćaj.

“Vezano za saobraćajnu nezgodu koja se dogodila 20.11.2022. godine u Podgorici, u mestu Rogami, u kojoj su nažalost stradale tri osobe, želim da Vas upoznamo da OB Podgorica do momenta same nesreće nije dobilo bilo kakvu prijavu da je lokalni put u naselju Rogami zatvoren za saobraćaj, usled izlivanja reke Širalije iz rečnog korita. Niti je pre iste prijavljena bilo koja druga saobraćajna nezgoda na ovom lokalnom putu”, odgovorili su iz MUP-a.

(Vijesti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker