Vlada Federacije BiH na hitnoj sjednici usvojila informaciju o pomoći bolnici u Sandžaku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na hitnoj, telefonskoj sjednici u utorak,30. juna, usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – regija Sandžak s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, saopšteno je iz Vlade FBiH.

E85FF685 20AF 4887 8719 E039FD5DE421 w1023 r1 s

{module Oglas 1 – 2020}

U saopštenju se dodaje i da će od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine biti zatraženo da bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica, s ciljem procjene mogućnosti pružanja pomoći Opštoj bolnici u Novom Pazaru, kako bi se pomoglo u saniranju nastalog žarišta COVID-19 u Sandžaku.

“Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade Federacije BiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – regija Sandžak, koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-Cov-2 koji izaziva bolest COVID-19, a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, te Opšte bolnice iz Novog Pazara”, stoji u saopštenju Vlade FBiH.

{module Oglas 0 – 2020}

Evidentno je, dodaje se u saopštenju, da se u Bosni i Hercegovini bilježi pogoršana COVID-19 epidemiološka situacija, te da se s tim u vezi preduzimaju mjere mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima.

“Slična situacija je i u zemljama okruženja. Situacija sa COVID-19 u Bosni i Hercegovini ne može biti bolja ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva”, poručeno je iz Vlade Federacije BiH.

U saopštenju se navodi kako su u Kantonu Sarajevo (KS), prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS, od 10. juna registrovani, epidemiološkim izviđanjem, importirani slučajevi zarazom SARS-Cov-2, njih 20 iz susjedne Republike Srbije i Republike Crne Gore.

“Sve ovo je dovelo i do prenosa i širenja COVID-19 ne samo u Federaciji BiH, već i u Bosni i Hercegovini. Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrovano u Bosni i Hercegovini, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima”, piše u saopštenju.

Iz Vlade FBiH navode i da se Opšta bolnica Novi Pazar obratila i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine aktom u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko osoblje. (Slobodna Evropa)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.