Srdanović – Fejzićevo vraćanje novca govori o njemu, dok upućene donacije govore o humanosti članova iz Plav-Gusinje u New Yorku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pohvalno je da poglavar Fejzić nije zaboravio da istakne “da mu je na račun pristigla tek četvrtina novca” od navodnih 50 hiljada dolara. To je, nažalost, suština cijele ove sramne priče prve ahmedije u Crnoj Gori, da mu je malo stiglo novca na račun!? Opet, naša solidarnost i humanost u ovom teškom momentu govori o nama, dok Fejzićevo saopštenje, postupak i arogantnost, govori o njemu!, – piše između ostaloga u reagovanju Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku koje je potpisao predsjednik Smajlje Srdanović.

SmajoSrdanovicRifatFejzic

{module Oglas 1 – 2020}

Reagovanje Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku na saopštenje Rifata Fejzića, reisa Mešihata IZ u CG, koji je obavijestio javnost da će njujorškoj IZ vratiti novčana sredstva koja su uplaćena na račun IZ u CG. Predviđena sredstva su sakupljena iz razoga solidarziranja zbog pandemije Koronavirusa i svih restrikcija, a bila su namijenjena za socijalno ugrožene porodice učenika Medrese Mehmed Fatih, muslimane Konika i Pljevalja. Reagovanje objavljujemo u cjelosti u nastavku:

Rifat Fejzić, IZCG, uputio je javnosti saopštenje, u kojem piše, citiramo: “Povodom javno najavljene donacije Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku, koja je trebala biti podijeljena socijalno ugroženom stanovništvu na sjeveru Crne Gore posredstvom organizacionih jedinica Islamske zajednice u Crnoj Gori, a u cilju otklanjanja nejasnoća i politizacije najhumanijih motiva dobročinih davalaca, Islamska zajednica u Crnoj Gori obavještava javnost da se humanitarna pomoć iz ovog fonda neće dijeliti posredstvom njenih organa”. Zatim dalje, Fejzić naglašava: “Od najavljenih 50 hiljada dolara, na račun pristigla svega četvrtina tog iznosa, i to u Podgorici i Pljevljima. Ostala sredstva su, prema našim saznanjima, usmjerena prema određenim NVO i vjerskim parastrukturama koje su pod kontrolom centara van Crne Gore”, – piše između ostaloga u saopštenju Rifat Fejzić, IZ u CG, dok u nastavku isiče još navodnu “politizaciju humanitarne pomoći”.

{module Oglas 0 – 2020}

Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku odgovorno tvrdi, da u našim namjerama nema “politizacije”, već da su iz solidarnosti i krajnje humanih razloga pokrenuli akciju prikupljanja sredstava među svojim članovima. Tako smo od prikupljenih sredstava uplatili skromnih $15,000 i podržali rad Nacionalnog kriznog štaba za borbu protiv Koronevirusa u Crnoj Gori.

Takođe da se u ovom teškom momentu širenja smrtonosne pandemije COVID-19 pomogne socijalno ugroženim porodicama i pojedincima neovisno na vjersku i nacionalnu pripadnost. Slijedeći put Božijeg poslanika Muhammeda a.s., i upravo kako je on imao lijep odnos prema muslimanima, ali i prema komšijama, siromasima, pripadnicima drugih konfesija.
Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku nikada nije pravila razliku odakle je ko i gdje se nalazi kada je humanitarna pomoć u pitanju. To potvrđuje i činjenica da smo prije dva mjeseca prikupili $138,000.00 za izbjeglice u Somaliji kao i kada su bile poplave u Bosni $80,000.00 i da ne nabrajamo ostale akcije i pomoć koju pružamo svake godine.

Radi istine, a javnost neka procijeni, tvrdimo, da smo stupili u kontakt sa predsjednikom Odbora IZ Gusinje, koji nam je rekao da zbog neplaćanja struje već duže vrijeme im je blokiran bankovski račun. Rekao je da se namijenjena sredstva ($9000) uplate preko bankovskog računa IZ Plav. Ali u IZ Plav nam saopštavaju da je zatvorena “Atlas banka” u Tuzi, gdje imaju otvoren račun, tako da ne mogu primiti novac, uključujući i $9000 koje su namijenje za njihove članove. Takođe smo ranije dobili informaciju da je BANA (Bošnjačko Američka Nacionalna Asocijacija), prije 3 mjeseca kada su pokušali poslati novac za porodicu Canović nisu to uspjeli preko IZ Plav zbog istog problema, već preko “Hajrata” su dostavili novac.

{module Oglas 2 – 2020}

Preko “Hajrata” i ranije su IZ Plav, prosljeđivana humanitarna sredstva iz New Yorka, također za socijalno ugrožene porodice. Sve je funkcionisalo bez ikakvih problema. Pitate se što nije sada? To ipak treba odgovoriti gospodin Fejzić.

Radi naše jednostavnosti, sredstva su uplaćena na račun “Hajrata” sa kojima smo imali dogovor da lokalnim IZ predviđene iznose dostave u kešu. Međutim, odgovorno tvrdimo, Fejzić je izvršio pritisak na odbore da to ne prihvate, ne štedeći se da lijepi epitete ljudima koji godinama rade na volonterskoj osnovi. S obzirom na takve bespotrebne i nelogične pritiske baš u ovom momentu, i niza telefonskih razgovora, IZ Plav-Gusinje iz New Yorka je odlučila da “Hajrat” predviđena novčana sredstva u kešu uruči, što je već urađeno, na sljedeće adrese:

– Opština Plav $16,000, dok je od ove sume već rukovodstvo plavske opštine po $1500 uručilo Mjesnoj zajednici Murina i Opštini Andrijevica.
– Opštini Gusinje $13000, uručeno načelnici Gusinja.
Već je uručeno:
– Opštini Rožaje $2000,
– Opštini Petnjica $2000,
– Opštini Berane $1500,
– Opštini Bijelo Polje $2000.

Da napomenemo da je novac uplaćen na račune:

– Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u BiH – $5000;
– Islamska zajednica Novi Pazar – $5000;
– Za Vitomiricu i Dobrušu kod Peći – $5000.
-Preko našeg aktiviste i odbornika Jasmina Novaja uručeni su paketi sa hranom za Ulcinj u iznosu od $5,600.

Naš postupak pokazuje da smo vodili računa da humanitarna pomoć bude transparentno raspodijeljena putem legalnih i legitimnih gradskih institucija, i da dođe do onih kojima je najpotrebnija pomoć ovog momenta u pomentim gradovima država Crne Gore, Srbije, Bosne i Hrecegovine i Kosova. Jedino što smo insistirali, vjerujemo da će ispoštovati, da u paketima među namirnicama ne bude svinjskih sastojaka i bilo koje vrste alkohola. Ovo smo istakli jer smo dobili informaciju da neke organizacije koje su dijelile pomoć muslimanima u paketima su pakovali nareske sa svinjskim sadržajima mesa.

U svakom slučaju, sa činom humanosti, članovi Islamske zajednice u New Yorku, upravo u ovom teškom momentu, odvajajući sredstva iz svojih porodičnih budžeta, pokazali su visoku svijest, humanost, solidarnost i odgovornost, da u momentu širenja smrtonosnog koronavirusa, da mi nemamo ljudi za gubljenje, da nam je namjera da im pomognemo samo da poštuju odluke zdravstvenih institucija, da ostanu u kućama. Cilj je jasan, dati dorinos u učuvanju porodica i naroda. Dok, nažalost, za njega, gospodina Fejzića, kao da je VIŠAK na zemlji upravo onaj sloj društva, koji su ni krivi ni dužni u grupi socijalno-ugroženih slučajeva. Treba li radi toga da ih pokosi virus?

Opet, pohvalno je da poglavar Fejzić nije zaboravio da istakne “da mu je na račun pristigla tek četvrtina novca” od navodnih 50 hiljada dolara. To je, nažalost, suština cijele ove sramne priče prve ahmedije u Crnoj Gori, da mu je malo stiglo novca na račun!? Opet, naša solidarnost i humanost u ovom teškom momentu govori o nama, dok Fejzićevo saopštenje, postupak i arogantnost, govori o njemu!

Zašto ne istaknuti, Odbor i članovi Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, na pojavu smrtonosne epidemije koronavirusa, odgovorili su na krajnje human i odgovoran način, upravo iz metropole New Yorka – svjetskog žarišta opakog virusa koji svaki dan broji nove žrtve. Nažalost i u našoj zajednici u New Yorku. Očekivali smo bar u ovom predramazanskom vremenu, da naša solidarnost i humanost približi sve ljude u zavičaju i regionu kojima na isti način prijeti smrtonosni virus i odnosi ljudske žrtve ne birajući koje je vjere i nacije. Priznajemo, nismo očekivali tako nedorasle postupke baš od strane poglavara Fejzića. Je li poglavaru i dalje cilj produbljavanje jaza među muslimanima u regiji i dijaspori i to baš pred ramazan? Radi čega? Radi novčanih sredstava koja su samo trebala bar malo olakšati socijalno ugroženim porodicama.

IZ u NY sa svojim nesebičnim i humanim radom nastaviće zbližavati sve u regiji i sarađivat će sa svim legalnim institucijama u CG i Srbiji, time i u Sandžaku, BiH, Kosovu… uključujući IZ u CG, ali to je do poglavara.

Napominjemo da je bilo grešaka u našem prvom pismu jer smo naglasili da ćemo za četiri opštine podijeliti preko Odbora Islamskih zajednica, međutim zbog nesaradnje sa njima u prošlosti, odlučili smo to podijeliti preko Hajrata u paketima vrijednosti od $15,500.00, i naravno kao i uvjek poslaćemo transparentno dokaze dijeljenja novca.

Na kraju, za Islamsku zajednicu Plav-Gusinje u New Yorku, više je nego čudno pismo Rifata Fejzića koji je uputio crnogorskoj i drugoj javnosti, o vraćanju novčanih uplata ($15,500) koje su namijenje za socijalno ugrožene porodice učenika Medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici, zatim muslimane Konika, naselja u Podgorica, ali i za džematlije IZ i građane Pljevalja. Nije nam jasno, zašto Fejzić isto tako nije postupio kada smo samo od vremenu njegovog „stolovanja“ na čelu IZ u CG, slali da se u Crnoj Gori grade i renoviraju džamije, Medresa i islamski centri čija vrijednost je par miliona dolara?! Zašto još nenaglasiti da smo isto tako iz New Yorka poslali preko milion dolara za važne bošnjačko-albanske nacionalne projekte, kao i za izgradnju kuća za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori.

Sve u svemu, Fejzićevo pismo govori o njemu i njegovom karakteru, dok naša humanost i donacije govore o svjesti, savjesti i ljudskosti članova Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, piše u reagovanju Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku koje je potpisao predsjednik Smajlje Srdanović.

Izvor: Bošnjaci.net

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.