Radončić: SPC je zapalila velikosrpski fitilj i želi da izazove rat u Crnoj Gori

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novinar i publicista Šeki Radončić kazao je u intervjuu za Radio Sarajevo da na crnogorskim ulicama danas gledamo nastavak velikosrpske agresije na Crnu Goru.

5bedc174 9590 4704 8026 58090a0a0a67 57fe45fe9aa043bb88b6539a0a0a0a69seki1previewOrg previewOrg 1000x555

{module Oglas 1 – 2020}

Radiosarajevo: Gospodine Radončić, kako vidite posljednja dešavanja u Crnoj Gori? Nakon zatišja uslijed pandemije koronavirusa, ponovo imamo nemire, ali i pozive na ” spremanje uniformi” kako to radi opozicionar i četnički vojvoda Andrija Mandić… Šta zapravo gledamo ovih dana na ulicama crnogorskih gradova?

RADONČIĆ: Na crnogorskim ulicama danas gledamo nastavak velikosrpske agresije na Crnu Goru. Kada ovo kažem, ne vraćam se na 1918. godinu, već na 24. juli 2018. godine kada je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, izjavio da je “u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima gore nego u NDH”. Što će reći da su se Srbima ljudska i vjerska prava više poštovala u NDH, pod koljačem Antom Pavelićem, nego u Crnoj Gori, pod Milom Đukanovićem, koga tako ugroženi Srbi horski svakodnevno pljuju, čereče i stavljaju na njihov krst srama.

Tako da ja 24. juli 2018. godine uzimam kao dan kada su SPC i njen patrijarh Irinej i zvanično zapalili velikosrpski fitilj u Crnoj Gori, baš kao i njihovi prethodnici devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. S jasnim ciljem da u Crnoj Gori eksplodira bure baruta i dođe do građanskog rata, koji bi rezultirao nestankom Crne Gore.

{module Oglas 0 – 2020}

Radiosarajevo: Premijer Crne Gore kaže da je njegova država napadnuta?

RADONČIĆ: Apsolutno sam saglasan s takvom konstatacijom premijera Duška Markovića. Crna Gora jeste napadnuta, i to spolja i iznutra, i to sa ciljem, da se ne lažemo, da se u Crnoj Gori izazove građanski rat, koji bi rezultirao nestankom Crnogoraca, kao nacije. Tako bi, u konačnici, Srbija i Rusija izašle na (toplo) more i kompenziralo bi se izgubljeno Kosovo. I što je takođe bitno: tako bi se pokazalo kako ulazak u NATO nije nikakva zaštita za članice tog saveza.

Radiosarajevo: Marko Vešović je posljednja događanja u Crnoj Gori nazvao Amfilohijevom ‘balvan-revolicijom’, koliko je to blizu onome što već sedmicama i mjesecima možemo pratiti?

RADONČIĆ: Marko Vešović je apsolutno u pravu, jer mnogo bolje vidi iz Sarajeva ono što mnogi ne vide u samoj  Crnoj Gori. Podsjećam, Vešović je s maloljetnom kćerkom i suprugom preživio četvorogodišnju velikosrpsku agresiju na BiH i granatiranje Sarajeva.

A Karadžić je, podsjećam, izigravajući žrtvu i zaštitnika ugroženog srpstva, zapalio ratni fitilj u BiH, mnogo manje zapaljivom izjavom od Irinejeve, kada je, 1991. godine, u Skupštini BiH izjavio: “Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje!”.

Ako ovu izjavu uporedimo sa Irinejevom i Mandićevim pozivom da se obuku uniforme, vidimo koliko su ozbiljne namjere da Crnogorci usred svoje Crne Gore prođu kao muslimani u Bosni. U ovom napadu na Crnu Goru, glavna meta su, da ne bude nikakve zabune, oni koji se izjašnjavaju ili osjećaju kao Crnogorci.

{module Oglas 2 – 2020}

Radiosarajevo: Do koje mjere su u najnovije “dešavanje naroda” uključeni Srbija i Rusija, konkretno režim Aleksandra Vučića i zvanična Moskva?

RADONČIĆ: Zvanični Beograd i Moskva su u aktuelna dešavanja u Crnoj Gori uključeni maksimalno koliko mogu biti uključeni s obzirom na činjenicu da svaki napad na Crnu Goru znači i napad na NATO. I da Crna Gora nije ravnopravna članica NATO u njoj bi se već brojale mrtve glave. Izvinjavam se na iskrenosti.

Radiosarajevo: Do koje granice ovo može ići? Prema nekim i obavještajnim procjenama nije isključena mogućnost pokušaja instaliranja “Republike Srpske” i u Crnoj Gori? Po oprobanim metodama Putinovih “hibridnih ratova” kakve smo viđali, recimo, na Krimu… 

RADONČIĆ: Nažalost, nije isključena takva mogućnost čak i najcrnje prognoze kada na jednu malu državu, kao što je Crna Gora, udare dvije sile kakve su Rusija i njen politički i ratni satelit Srbija. Njihovu užasnu destruktivnu moć već su osjetili, prije svega, njihovi susjedi. Od Gruzije, Moldavije, Ukrajine…, pa do, kada je Srbija u pitanju, Hrvatske, BiH i Kosova.

Radiosarajevo: Vi ste svojevremeno kazali da je na sceni tiho etničko čišćenje Bošnjaka na sjeveru Crne Gore. Jesu li Bošnjaci kolateralna žrtva ovog sukoba, i jesu li zbog toga česte islamofobne poruke česte na litijama?

RADONČIĆ: Glavna meta napada SPS-a i velikosrpskih partija u Crnoj Gori su, podvlačim, Crnogorci. Kreatorima ovog zlokobnog scenarija, cilj je da prije svega urnišu Crnogorce, koje  ne priznaju kao naciju i smatraju ih običnim stanovništvom, kao i Bošnjaci, koji nemaju šta da traže u velikosrpskoj Crnoj Gori. I obrnuto: ako se Crna Gora očisti od Bošnjaka, Crnogorci i građanske stranke postaju manjina. A ako velikosrbi dođu na vlast u Crnoj Gori, i jedni i drugi će zbilja uživati u Mandićevoj novoj demokratiji. Kao Srbi u NDH.

Radiosarajevo: Svjedoci smo pokušaja ‘litijaša’ da iz bh. entiteta RS pređu u Crnu Goru. Koja je uloga vlasti ovog entiteta i Milorada Dodika konkretno u događaje u Crnoj Gori, te kolika je opasnost prelijevanja događaja na Bosnu i Hercegovinu?

RADONČIĆ: Mislim da ne postoji ozbiljnija mogućnost prelivanja događanja litija iz Crne Gore u BiH, iz prostog razloga što su i Beograd i Moskva, i Srpska pravoslavna crkve, već stavili šapu na etnički očišćenu Republiku Srpsku, od Bošnjaka, Crnogoraca i Hrvata.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.