Prošlog leta pazar nam je bio 800 €, a ovog 30 €, ako ne umremo od gladi, umrećemo od korone!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sutomore je godinama unazad jedna od omiljenih destinacija turista iz Srbije. Ovog leta, situacija u tom primorskom gradiću drastično je drugačija u odnosu na lane.

sutomore

{module Oglas 1 – 2020}

– Ako ne umremo od gladi, umrećemo od korone – rečenica je koja verovatno najbolje opisuje stanje ugostiteljskog sektora u Sutomoru.

Zatvaranje granica za državljane Srbije, kako se navodi, zbog velikog stepena zaraženih, bilo je veliki udarac za sve one koji žive od turizma.

Iako se mislilo da će ovo biti kratkotrajna zabrana, ulazimo polako u treći mesec iščekivanja kada će i da li će mere vlade Crne Gore popustiti. Jer, prema rečima nekoliko ugostitelja iz ovog gradića na obali Jadrana, života nema.O

Najbolji dokaz toga je prilog iz jutarnjeg programa “Boje jutra” koji se emituje na crnogorskoj televiziji Vijesti, a u kome je nekolicina ugostitelja iznelo svoje mišljenje o stanju tekuće turističke sezone, prenosi Blic.

{module Oglas 0 – 2020}

Luka Janković, momak koji radi u ugostiteljstvu, kaže da je situacija veoma kritična, te i da im je zbog dosta smanjenog obima posla, ugrožena egzistencija.

– Ovo leto u Sutomoru je nikad gore, za razliku od prošle godine, kada nisi mogao da staviš nogu na plažu između suncobrana a i peškira. Ovo je baš tuga. Ako ne umremo od gladi, umrećemo od korone.

Ivan Lukšić koji takođe radi u ugostiteljstvu izjavio je kako je razlika u poslovanju ove i prošle godine ogromna, te i da danas objekti jedva da ostvare do trideset posto onoga što su imali u prethodnim godinama.

– Nemamo se sa čim pohvaliti što se tiče sezone. Očekivali smo malo više, ali dosta slabo u odnosu na sve ostale prethodne sezone. Baš je razlika ogromna. Šta da ti kažem kad procente ne znam, ali ono, pedeset posto je malo reći. Ajde da kažemo radimo trideset posto u odnosu na lani. Moramo da radimo i to je to, ne smemo da se predamo –

Lazar Dimitrijević ima oko dvadesetak godina i radi u prodavnici koja se nalazi na centralnom šetalištu.

Prema njegovim rečima, dnevni pazar koji je prošle godine u isto vreme išao i do 800 evra, ove godine ne prelazi, verovali ili ne, trideset evra.

– Verujte mi nikakvo, pazari su loši. Stanje vidite kako je, nema nikoga, baš, baš je sezona propala. Prošlo leto je u ovo vreme bilo pazara od 700 do 800 evra. A sad izvučemo jedva 20, 30 evra, baš slabo.

Damir se dugo godina bavi ugostiteljstvom, a njegov strah usled drastično smanjenog obima posla, usmeren je na plaćanje dažbina državi, jer, ako nema posla, nema ni novca za plaćanje računa.

{module Oglas 2 – 2020}

– Samo je pitanje kako će građani Sutomora i barske opštine, platiti zakupe i ove prazne lokale, što stoje. Ko će ovo da nadoknadi? Pitanje je i ko će struju da plati, kad im dođu računi?

S druge strane, jedna od meštanki kaže kako joj ova situacija odgovara, jer konačno nema gužve i posle mnogo leta ima gde da se okupa.

– Pridržavamo se mera, a prezadovoljna sam što se tiče nas – kratko je rekla ona.

Ipak, verujemo da je ovakva reakcija izdvojen slučaj u ovom primorskom gradiću koji živi od turizma, te i da je više onih koji jedva čekaju da mere tamošnje vlade popuste i da makar na kraju izvade sezonu.

https://www.youtube.com/watch?v=9iKjw3JP2xw

(luftika)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker