Poruka sa protesta na Cetinju: “Nećemo dozvoliti utapanje u srpski svet”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na protestima na Cetinju se danas okupilo hiljade građana, a prema nezvaničnim informacijama crnogorskih medija koje su dobili iz policije bilo je čak 12,5 hiljada građana.

Crnogorci koji su danas protestovali su nezadovoljni činjenicom da će 5. septembra u Cetinjskom manastiru biti ustoličen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije. Ovim okupljanjem su htjeli pokazati da on nije dobrodošao u taj manastir, tačnije da je Cetinje oduvijek, na više nivoa, pripadalo Crnogorcima, a ne SPC.

“Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, poručili su aktivisti na protestima u svom govoru.

Prisutni su sa sobom nosili crnogorske zastave, baklje i transparente na kojima je pisalo “Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru”, “Odustanite, ne brukajte se”, “Imam li ja pravo na svoju crkvu!?”, “DPS je nagrđen nikakav, ali ste vi veća go*na”.

Sa skupa je poručeno još i “da druge domovine sem Crne Gore” nemaju, te da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i nipošto utapanje u srpski svijet, a masa je uzvikivala i “Nije ovo Srbija”.

Jake policijske snage su osiguravale ovaj skup jer se očekivalo da bi moglo doći i do sukoba sa neistomišljenicima, dok je manifestacija zakazana za 5. septembar (ustoličenje mitropolita Joanikija) ocijenjena kao događaj visokog rizika. Bivši direktor policije je pozvao policajce da se na ovom skupu priključe crnogorskim pristalicama ukoliko bude potrebe za takvo nešto.

Tenzije između pripadnika SPC-a i CPC-a u Crnoj Gori su uvijek usko povezane sa dvije političke struje u toj državi. Svaki put kada dođe do nove afere ili podizanja tenzija bio je cilj napraviti krizu u državi, mobilizirati narod kako bi se svrgnula trenutna vlast.

U trenutnoj Vladi Crne Gore većina ministara su bliski SPC-u, a na vlast su došli nakon masovnih litija koje su održavane zbog Zakona o vjeroispovjesti koji je usvojio crnogorski parlament, a koji je tada bio po mjeri Đukanovića. Predsjednik Crne Gore je pak s druge strane pobornik CPC-a, a na posljednjim izborima je njegova stranka, nakon 30 godina, izgubila i prešla u opoziciju.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker