POLOŽILA HIFZ KUR’ANA U DEVETOM MJESECU TRUDNOĆE: Vrijednu Aldinu ništa nije moglo spriječiti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Aldina Husrep-Tucaković (33), proučila je danas posljednja četiri džuza Kur’ana Časnog pred Komsijom za hifz Rijaseta IZ u BiH i time stekla titulu hafize Kur’ana Časnog. Komisija u sastavu kurra hfz. dr. Dževad Šošić, predsdavajući, te hfz. dr. Dževad Hrvačić, hfz. dr. Muhamed Čajlaković i hfz. mr. Abdulaziz Drkić kao članovi, prethodnih su dana na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu i Centru za Kur’an i Sunnet preslušali njezin hifz.

Majka troje djece – Rejhane (15), Tejme (11) i Muhameda (4), u danima ispita je ušla u deveti mjesec trudnoće. Međutim, niti teškoće trudnoće, niti porodične obaveze, niti radni zadaci nisu je spriječili od ovog plemenitog nauma. “Glavni moto koji promoviram u svom radu jeste da nas naše obaveze nikada ne smiju odvratiti od lične nadogradnje. Osim toga, svaki posao koji radimo trebamo iznjeti na najbolji i najpotpuniji mogući način”, rekla je ova mlada hafiza. Sve faze hifza Kur’ana Aldinu vezuju za neko od njihove djece.

Na početku hifza su dobili Rejhanu, na pola Kur’ana Tejmu a Muhameda neposredno nakon završetka pred njenom muhafiziom hfz. Nerminom Ćuprija. Danas, polagažući hifz pred Komsijom za hifz Rijaseta IZ u BiH, porodica Tucaković očekuje svoje četvrto dijete.

Stalno mi je bila briga – samo da se ne porodim na pola puta – kaže naša nova hafiza.

Aldina Husrep-Tucaković, kćerka Fikreta i Ševale, rođena je u Konjicu 1988. godine. Put hifza započela još u srednjoškolskim danima. Duže sure iz posljednjeg džuza naučila je kod svoje prve mualime Nisvete Hindić u Jablanici gdje je i odrasla. Neposredno nakon udaje, sa svojom – kako voli reći – najvećom životnom podrškom, mužem Adisom Tucakovićem – 2006. godine dolazi u Sarajevo.

Tada započinje svoj predan pristup hifzu uz hfz. Nerminu Ćupriju, mualimu koja je vodila prvu grupu naprednog hifza u Udruženju. Pored hifza Kur’ana, redovan je učesnik seminara, kurseva i različitih predavanja koje organizuje Udruženje za odgoj i edukaciju Bejan čija je aktivna članica od njegovog osnivanja. Pokretanjem sektora za hifz sa djevojkama, Upravni odbor udruženja, na čelu sa direktoricom Zehrom Pobrić imenuje je za voditeljicu ovog sektora. Tada započinje posebno poglavlje u njenom životu.

U početku je samo malo djevojaka bilo zainteresovano za hifz Kur’ana. Razumljivo, imajući u vidu izazove koji ih okružuju – ističe hfz. Husrep-Tucaković.

Međutim, uz našu ustrajnost, požrtvovanost i podršku uprave Bejana, danas je ovaj sektor razvijen na svim nivoima hifza Kur’ana – od grupe tedžvida do naprednih grupa hifza pa sve do onih koje su svoj put hifza Kur’ana okončale polaganjem Kur’ana pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH – dodala je.

Današnjem polaganju je, shodno pravilima Udruženja, prethodilo uspješno preslušavanje pred komisijom Udruženja koje je 7.novembra.2021 god, tim povodom upriličilo svečanost i dodjelu diplome. Tokom cjelokupnog učenja hifza, hfz. Aldina je, između ostalog, najveću inspiraciju nalazila u Poslanikovim s.a.v.s riječima:

Ko god bude čitao Kur’an, pamtio ga i sprovodio u praksu, njegovim roditeljima će se na Sudnjem danu staviti kruna koja će sijati poput Sunca i bit će ogrnuti plaštom čija će ljepota nadmašiti čitav dunjaluk. Upitat će: “Zašto nam je dato ovo?”

Reći će im se: “Zbog toga što je vaše dijete naučilo Kur’an.” U ovom odvažnom poduhvatu veliku podršku je našla u suprugu, kćerkama, porodici ali i prijateljima, kolektivu Bejana, njenim kolegicama iz grupe hifza te svakako njenim učenicama hifza kojima ličnim primjerom nastoji pokazati da uvijek moramo pomjerati granice naših mogućnosti. Molimo Allaha Uzvišenog da našoj hafizi podari razumjevanje i ustrajan rad po uputama Kur’ana Časnog, da naš Bejan predano služi našoj IZ muslimana u BiH, te da kod Njega budemo upisani kao trudbenici! Amin!

Izvor:Hayat.ba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex