Rožaje bogatije za još jednog hafiza Kur’ana Časnog

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pred ovaj nastupajući mubarek mjesec Ramazan, kada se svi vjernici širom zemaljske kugle raduju, nestrpljivo čekajući prve teravije, sehure, iftare, i ostale fadilete i blagodati koje sadrži ovaj mjesec posta i Kur’ana, Rožaje ima još jedan veliki razlog za radost, jer je postalo bogatije za još jednog čuvara Allahove, dž.š., knjige, elhamdulillah.

Naime, mladi i vrijedni Rožajac, Seid Klica, svršenik Islamskog univerziteta u Medini, danas je pred svojim muhaffizom hfz. dr. Harisom Hadžićem, profesorom Kiraeta na Fakultetu na islamske studije u Novom Pazaru, proučio posljednje stranice Kur’ana napamet, i time postao čuvar Allahove, dž.š., knjige, odnosno Hafiz Kur’ana Časnog.

Hfz. Seid od oca Hajrudina Klice i majke Hanadi (Nokić), rođen je 04. 07. 1990. godine, u Rožajama. Osnovnu školu, a nakon toga i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Kuransko pismo i prve stranice Kur’ana uči kod hfz. Abdurrahmana Kujevića.

Poslije završene gimnazije, iz ljubavi prema dini islamu, 2009. godine, upisuje Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, na kome studira godinu dana. Nakon toga, 2011. godine, odlazi u Saudijsku Arabiju, i u Svijetloj Medini prvo boravi dvije godine na Institutu za učenje arapskog jezika, a nakon toga upisuje fakultet šerijatskog prava pri Medinskom univerzitetu, na kojem uspješno diplomira 03. 03. 2018. godine. Uporedo sa studijama, ovaj vrijedni Rožajac, je za vrijeme boravka u Medini, gradu Allahova Poslanika, a.s., učio Kur’an i tedžvid pred nekoliko poznatih medinskih šejhova, od kojih izdvajamo šejha Abdullaha Gula, šejha Halida Sulejmana El-Magribija i šejha Jusufa Davudija.

Prema riječima njegovog muhaffiza, hfz. dr. Harisa Hadžića, s obzirom da se radi o veoma ozbiljnom, uspješnom i kvalitetnom kandidatu koji je pred njim završio hifz s maksimalnim uspjehom i primjenom kiraetskih pravila, te da je hifz hfz. Seida veoma jak, čvrst i kvalitetan – “mumtaz” i kavijj”, hfz. dr. Haris Hadžić je odlučio da mu da idžazu koju je stekao pred kurra hfz. Mustafom Sejjidom El-Khameesom iz Kaira, jednim od predstvanika poznate škole za učenje Kur’ana iz Kaira, “Imam Masaravi”, prema kojoj hfz. Haris ima ovlaštenje da podučava svoje kandidate hifzu Kur’ana Časnoga, prema pravilima kiraeta imama Asima el-Kufijja, a prema rivajetu imama Hafsa, te da svojim uspješnim kandidatima koji pred njim završe kompletan hifz Kur’ana napamet, ima pravo dati navedenu idžazu.

Hfz. Seid Klica je fascinantan primjer da nikad nije kasno odlučiti se za učenje hifza Kur’ana, i da Allah Uzvišeni pomaže svakome ko se iskrena nijjeta i čista srca uputi putem učenja hifza Kur’ana, pravilno rasporedivši svoje vrijeme i obaveze, za svoju porodicu, posao, ali odvojiti vrijeme za ibadet Allahu, s.w.t., sticanje znanja i za lično usavršavanje. Ovaj vrijedni, veoma učeni i inteligentni Rožajac, poznat po lijepom ahlaku i skromnosti, je pored svih obaveza u porodici i na poslu, uspio da nauči čitav Kur’an napamet, za oko godinu ipo u 20 međusobnih susreta, počevši s preslušavanjem napamet pred svojim muhaffizom hfz. dr. Harisom Hadžićem, od 28. septembra 2019. god., do danas (04. aprila 2021. god.), kada je proučio posljednju stranicu Kur’ana napamet. Njemu ostaje da svoj hifz uskoro verifikuje i pred komisijom IZ za hifz. Valja napomenuti, da je hfz. Seid i pored dosadašnjih briljantnih uspjeha, planirao da nastavi dalje svoje školovanje na postdiplomskim studijama na nekom od poznatih islamskih univerziteta, u Sandžaku ili inostranstvu, inšallah.

Hfz. Seid je oženjen i otac je troje djece. Živi i radi u Rožajama, Južni Sandžak, Crna Gora.

Molimo Allaha Uzvišenoga da hfz. Seidu Klici ukabuli uloženi trud i da mu pomogne da čuva svoj hifz, te da ga nagradi svakim hajrom, a od njegovog hifza da se okoriste svi mu’mini u Rožajama, Sandžaku i šire. Amin.

Mubarek olsun hfz. Seidu Klici i njegovoj porodici, muhaffizu, a posebno Rožajama gdje hfz. Seid živi, i svim vjernicima u Sandžaku. (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.