Pokrenuta inicijativa za dodjelu naziva ulica Muhameda Filipovića i Muamera Zukorlića u Sarajevu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dženan Mulić, vijećnik Općinskog vijeća Centar, na današnjoj sjednici je uputio inicijativu da dvije ulice u Općini Centar dobiju naziv po imenima Muhameda Filipovića i Muamera Zukorlića.

Kako je naveo, oni su ostavili neizbrisiv trag u političkoj i duhovnoj obnovi, kao i u promociji Bosne i Hercegovine u kulturi, historiji i umjetnosti.

Kako navodi, akademik prof.dr. Muhamed Filipović kao “doajen filozofije i historije, mislioc, pisac i esejista najznačajnija je ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdije nad domovinom”. Dao je izuzetan doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi i umjetnosti.

Za buduće generacije od izuzetne važnosti je sjećanje na ličnost akademika Filipovića koji će u historiji biti zapamćen i kao utemeljitelj institucija znanja, mentor i učitelj koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike, istakno je Mulić.

“Akademik prof. dr. Muamer Zukorlić je bio teolog i političar, osoba velike energije i hrabrosti, nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice za Sandžak i Srbiju. Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU). Bio je kandidat za reis-ul-ulemu 2019. godine”, istakno je.

Kako dalje navodi, Bosnu i Hercegovinu je smatrao svojom maticom a grad Sarajevo duhovnim centrom muslimana na Balkanu. Obavljao je funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije od 2016. do 2020, a potpredsjednika od oktobra 2020. do njegove smrti.

“Održao je više od 1.000 predavanja iz islamske i tematike kolektivnih i individualnih ljudskih prava, dao više od 800 intervjua, imao bezbroj raznih medijskih nastupa, učestvovao na više stotina međunarodnih naučnih, kulturnih i političkih simpozija i konferencija. Za navedenu inicijativu nisam trazio izjašnjavanje Vijeća jer smatram da će nadležna komisija i bez izjašnjavanja Vijeća, uvažavajući lik i djelo naša dva akademika učiniti sve potrebno da u extra ili prvoj zoni općine Centar pokrenu proceduru dodjele naziva imena ulica”, kazao je Mulić.

(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
9 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Neko
Neko
3 mjeseci ranije

Sve moj do mojega… hahhaaa… ha..haaa..

Sigmund frojd
Sigmund frojd
3 mjeseci ranije

Veziri ne umiru,oni žive u našim mislima

Cuco
Cuco
3 mjeseci ranije

Tako i treba.Ulica Zukorliću.Neće valjda Ugljaninu.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
3 mjeseci ranije
Odgovor za  Cuco

Jaka stvar, Muhamed Filipović nekako i zaslužuje, bio je akademik, bavio se naučnim radom na polju bošnjačke nacije, itd., samo ne znam čime je Zukorlić zaslužio? Možda time što je u kampanji za reisa u BIH vodio “kobre” i špijune srbijanskog DB-a, možda time što se obogatio raznim prevarama i na račun izgradnje islamskih objekata.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
3 mjeseci ranije

9 od 10 sarajlija su protiv toga. Mufti je daleko bio popularnoj i crnjeniji u BG no u SA

Enko
Enko
3 mjeseci ranije

Sve Sojicevi botovi…hahaaa….sto vidim nekog sa glupim pogledom odmah znam da je Suljov pristalica…al ode i Sojic u arhivy ..konacno i zasluzeno

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
3 mjeseci ranije
Odgovor za  Cuco

Ako Ugljanin i zaslužuje da dobije ulicu, Zukorlić je ne zaslužuje ama baš nikako.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
3 mjeseci ranije

Možda zaslužuje u Kraljevu ili Beogradu, ali u Sarajevu nikako.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
3 mjeseci ranije

Mislim Ugljanin ne zaslužuje a Zukorlić zaslužuje.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
9
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker