OVO JE UZROK RAZORNIH ZEMLJOTRESA NA BALKANU! Naučnici otkrivaju ŠTA SE DEŠAVA ispod površine Zemlje!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Balkan važi za jedno od najtrusnijih podrčja u Evropi, pa zemljotresi poput onih koji su se desili u Albaniji, BiH i Grčkoj ne treba da čude.

2067551 ap drac01 ls

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Zemljotresi na Balkanu se dešavaju pre svega zbog interakcija tektonskih ploča koja se dešava ispod Jadranskog mora.

Konvergentna granica je granica tektonskih ploča, koja se javlja na mestu gde se dve ploče sudaraju, pa se ploče ili ispupčuju i zbijaju, ili se jedna ploča potkopava ispod ili (u nekim slučajevima) prelazi preko druge.

– Činjenica je da se Afrička tektonska ploča podvlači pod Evroazijsku što izaziva pojavu zemljotresa, ali i da postoji sistem nekoliko manjih tektonskih ploča koje svojim kretanjem uzrokuju razornije zemljotrese u zonama gde se nalaze, a to se na Balkanu uglavnom dešava na prostoru Grčke, Albanije i delimično Severne Makedonije – objasnila je za Srnu profesorka geografije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Jelena Golijanin.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Jadransko more leži na Jadranskoj tektonskoj mikroploči, koja se u Mezozoiku odvojila od Afričke ploče. Kretanje ploče i sudar s Evroazijskom pločom je znatno uticalo na uzdizanje okolnih planinskih lanaca. A takođe utiče i na potrese.

– Albanska obala oduvek je spadala u evropske regione koji su seizmološki ugroženi. Afrička tektonska ploča se svake godine za nekoliko milimetara pomera u pravcu Evrope. Takvi sudari stvaraju velike napetosti jer dolazi do podvlačenja delova Jadranske mikrotektonske ploče pod Balkan – objasnio je nemački seizmolog prof. Frederil Tilmanon za “Dojče vele”.

Da su najugroženiji delovi Evrope na mestima gde se graniče evroazijska i afrička tektonska ploča, saglasni su i doktori Stefano Parolai i Dario Slejko iz italijanskog Centra za seizmološka istraživanja pri Nacionalnom institutu za okeanografiju i geofiziku, koji su prošle godine za Blic, kada je središnju Italijiu na proleće 2018. godine pogodio snažan zemljotres, objasnili koja su područja najviše podložna zemljotresima.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

– Mape seizmičkih hazarda Evrope jasno pokazuju da su najopasnija područja koja se nalaze na granici ploča između Evrope i Afrike, to su Apenini, istočni Alpi, Dinaridi i Helenidi. Štaviše, veliki potresi se javljaju i duž oblasti zvane Helenski, odnosno Egejski luk – izjavili su oni prošle godine kada je Italiju pogodio razorni zemljotres.

Kurir.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker