Od danas bez zabrane kretanja na Kosovu, ukidaju se vanredne mjere na prijelazima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na osnovu preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini i Ministarstva zdravlja, kosovska vlada usvojila je odluku da se od danas ukine mjera zabrane kretanja građanima na Kosovu.

pristina panorama 696x469

Foto: nex24

{module Oglas 2 – 2020}

Takođe, od danas, građani koji uđu na teritoriju Kosova iz bilo koje zemlje neće biti podvrgnuti sedmodnevnoj mjeri samoizolacije. Ipak, svi putnici na prijelazima biće podvrgnuti medicinskoj kontroli.

Prema preporuci Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, kosovska vlada usvojila je odluku da se od danas ukine zabrana kretanja građanima na Kosovu u periodu od 21:00 do 05:00 časova, koja je bila na snazi od 31.maja.

Kada je reč o administrativnim prijelazima, počev od danas, građani koji uđu na teritoriju Kosova iz bilo koje zemlje neće biti podvrgnuti sedmodnevnoj meri samoizolacije.

{module Oglas 1 – 2020}

Umjesto obaveznog testiranja na Covid -19, svi oni koji uđu na Kosovo, biće podvrgnuti rutinskoj kontroli na administrativnim prelazima od strane medicinskih timova, saopšteno je nakon sjednice vlade.

Detaljna kontrola vršiće se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a sastoji se od merenja temperature, prepoznavanja kliničkih znaka i simptoma, ali i mogućih kontakata.

{module Oglas 0 – 2020}

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova apeluje na sve građane da je virus i dalje aktivan, pa se preporučuje poštovanje i primena mera zaštite Ministarstva zdravlja uključujući fizičko distanciranje, upotrebu maski, dezinfekciju i provetravanje kuća i radnog okruženja.

Kosovska vlada je na istoj sednici odobrila i Priručnik za zaštitu od širenja virusa Covid-19, u kome su navedene sve pojedinosti o organizaciji rada u svim privatnim i javnim preduzećima, javnim ustanovama, dok je Ministarstvo zdravlja ovlašćeno da pokrene postupak zapošljavanja 200 zdravstvenih specijalista, koji će nadzirati primenu Priručnika u skladu sa Zakonom.

Donete mere biće na snazi do 20. juna, a epidemiološka situacija će se i dalje pratiti, na osnovu koje će nakon tog datuma biti donete nove mjere.

Izvor: Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker