Medicinske sestre su i ranije prijavljivane za maltretiranje “Kada nam je otkrila kako se ponašaju, briznula je u plač”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što je isplivao jezivi snimak zlostavljanja starice u Staračkom domu “Orenda” u Peći, na kom se vidi kako medicinske sestre šamaraju stariju ženu i smiju se, medijima se javio muškarac koji je još 2021. godine podnosio žalbe na ponašanje sestara u tom domu.

Kako je naveo, žalbe je slao na adrese dva ministarstva koja nisu reagovala sve dok ovaj snimak nije isplivao u javnost.

Kako tvrdi u razgovoru za medije na albanskom, prijave o nedoličnom ponašanju sestara prema njegovoj rođaci uputio je 20. septembra 2021. godine Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu rada i socijalne zaštite.

Tomor Hasani je tada u mejlu naveo da se medicinske sestre nepristojno i ponižavajuće ponašaju prema starima kojima je pomoć potrebna za aktivnosti koje nisu mogli samostalno da obave.

– Tamo je bila stacionirana tetka mog oca. Kada su je posjetili djed i baba, kroz priču im je otkrila kako se sestre ponašaju i briznula je u plač – ispričao je Hasani za kallxo.com.

Priča i da ga, nakon što je poslao mejl Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu, nije kontaktirao niko iz Ministarstva, već je dobio poziv od Antona Rašaja iz Centra za brigu o starima „Orenda“ u Peći.

U razgovoru ga je prekorio što žalbu nije uputio direktno toj ustanovi, već se žalio ministarstvima, a takođe je pokušao da utiče na porodicu te žene da povuku žalbe upućene ministarstvima.

Potom je na Fejsbuk stranici ovog doma objavio demanti ovih informacija, a kako tvrdi muškarac, uticao je na direktne potomke te starice da odbace svoje prijave.

Podsjećanja radi, snimak na kom medicinske sestre maltretiraju stariju ženu, korisnicu ovog staračkog doma, objavljen je na društvenim mrežama i izazvao je lavinu negativnih komentara.

One su privedene, a prvooptužena je u policiji izjavila da je to uradila u samoodbrani.

Otac medicinske sestre koja je fizički napala stariju ženu u Peći, Naim Peljaj, javno se izvinio za poteze svoje kćerke.

On se, u izjavi za Kljan Kosova, takođe javno izvinio porodici Nura iz Đakovice, rekavši da su ga objavljeni snimci strašno pogodili, kao i njegovu porodicu.

– Draga porodice i majko borca za slobodu, Taulanta Nure, zahvaljujući čijoj prolivenoj krvi, danas uživamo slobodu. Dijelimo vašu bol i saosjećamo sa vama u boli koju vam je naša kćerka prouzrokovala – rekao je Peljaj.

Sestrama određen pritvor

Osnovni sud u Peći na zahtjev pećkog Tužilaštva odredio je mjeru pritvora u periodu od 30 dana medicinskim sestrama, koje su prethodno uhapšene u vezi sa slučajem maltretiranja starije žene u Domu za stare u Peći.

Navodi da je njima određena jednomjesečna mjera pritvora nakon što je sudija za prethodni postupak utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinile krivično djelo „napad“, koja se zasniva na dokazima.

Navode i da je pritvor određen, jer postoji rizik od uticaja na svjedoke, ali i rizik od uticaja na žrtvu, prenosi N1.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker