Kosovo: Nema zaraženih korona virusom, preporučeno zatvaranje graničnih prelaza sa susednim zemljama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Trenutno situacija na Kosovu može se smatrati stabilnom, ali s obzirom na globalnu situaciju, moramo dodatno povećati preventivne mere da bismo se izborili sa eventualnim izbijanjem ove zaraze

thumbs b c d794cc8c06d218ec9b31088ad221c629

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Posebna komisija za sprečavanje širenja korona virusa, na čelu sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem održala je danas prvi sastanak na kome je rečeno da na Kosovu nema potvređenih slučajeva zaraze korona virusom i da su preduzete nove mere za sprečavanje pandemije bolesti Covid-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je na sastanku Posebne komisije rekao da nema mesta panici i da se “trenutno situacija na Kosovu može smatrati stabilnom, ali s obzirom na globalnu situaciju, moramo dodatno povećati preventivne mere da bismo se izborili sa eventualnim izbijanjem ove zaraze“.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Kurti je najavio da će uskoro upoznati građane sa specifičnostima odluke o zatvaranju granica sa susednim zemljama.

“To što su škole zatvorene ne znači da će nedostajati robe. Ni zatvaranje granica u zavisnosti od graničnih tačaka koje ćemo uskoro saopštiti, ne ogleda se u robi već samo u putnicima. Dakle, roba će i dalje ulaziti na Kosovo, jer mi smo mnogo zavisni od uvoza“, rekao je Kurti.

Upitan o odluci koju je kosovska vlada donela ove nedelje da izdvoji 10 miliona evra za mere prevencije na zaštiti od korona virusa, Kurti je rekao da će ta srestva uskoro početi da se dele na osnovu predstavljenih potreba.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia rekao je da je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova zatražio da se u skladu s vladinom odlukom od 11. marta o privremenoj obustavi avio i drumskih linija ka zemljama visokog i srednjeg rizika, preduzmu mere u pogledu zatvaranja granica sa susednim državama.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“Danas smo iz Nacionalnog institute javnog zdravlja u vezi sa ovim što sam rekao dobili preporuku da se kopnene granice na kratko vreme zatvore, tako da činjenica da na Kosovu još uvek nemamo korovirus Covid-19 može da se spreči ili produži do maksimuma pojava ovog virusa na Kosovu“, rekao je Vitia.

Na ovom sastanku objavljeno je da su zdravstvene vlasti na Kosovu od 8. februara do danas proverile 93 sumnjiva slučaja na korona virus i svi su imali negativne rezultate. Na graničnim prelazima do sada je provereno više od 5.000 putnika “koji su došli iz država sa slučajevima korona virusa ili drugih mesta kao mera predostrožnosti”.

Kao meru preventive na Kosovu je danas stupila na snagu i odluka o privremenoj obustavi svih dolazaka avio-kompanija iz Nemačke, Francuske, Švajcarske i Italije.

U međuvremenu, Vlada Albanije odlučila je da zatvori granicu sa Kosovom u sklopu mera zaštita od korona virusa. Granični prelazi zatvoreni su jutros u šest sati i biće zatvoreni do 15. marta u ponoć, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje granicom Kosova. Dozvoljeno je kretanje jedino vozilima prve pomoći i onima koja prevoze robu, kao i službenim vozilima.

Među merama koje je usvojila Vlada Kosova je prekid nastave u javnim i privatnim obrazovnim institucijama na svim nivoima do 27. marta 2020, obavezna karantina građana koji dolaze iz zona epidemija, javne i nejavne aktivnosti u zatvorenom prostoru bez prisustva javnosti, uključujući sportska okupljanja, koncerte, konferencije ili okrugle stolove.

Preventivne mere uključuju i zabranu rada restorana, noćnih klubova i bazena posle 23 sata, kao i “izvoz opreme i lekova od strane privrednih subjekata i proizvođača, osim odluke vlade”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker