Evo kada se pušta u probni rad autoput kroz Crnu Goru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prioritetna dionica auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa bi možda mogla biti puštena u probni rad sredinom januara, ali samo ako su obezbijeđeni uslovi za bezbjedan saobraćaj, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u čijoj je nadležnosti Državna komisija za uporedni tehnički pregled radova na auto-putu.

Objasnili su da to znači da mora biti obezbijeđeno napajanje vodom i strujom, kao i rad mašinske opreme i jasna signalizacija.

“Samo u ovakvim ‘spregnutim’ aktivnostima, a na zadovoljstvo velikog broja građana, posebno onih koji vole planinu i zimske sportove, objekat bi možda mogao biti pušten u probni rad. Alterntavivna rješenja su uvijek moguća u slučaju nepredviđenih okolnosti, kada bi se moglo na pojedinim ‘kritičnim’ lokacijama preći na dvosmjerni režim saobraćaja. Ovo su uobičajene radnje svuda u svijetu prilikom održavanja i rehabilitacije kolovoza auto-puteva”, kazali su iz Ministarstva.

Istakli su da se nedostajuća dokumentacija može i naknadno dostaviti, odnosno pregledati.

“Iako takva odluka nema jasnog uporišta u zakonu, treba podsjetiti da je na sličan način pušten tunel Sozina. Ukoliko do takve odluke dođe, odgovarajuće državne službe, koje brinu za bezbjednost saobraćaja, moraju pojačati aktivnosti i biti u pripravnosti za reagovanje u vanrednim situacijama”, istakli su iz Ministarstva.

Naveli su da su, prema onome što se da vizuelno ocijeniti, građevinski radovi skoro završeni.

“Ono što brine su upravo konekcije na vodu i struju, gdje se prepliću ingerencije izvođača CRBC i domaćih firmi za koje je nadležan upravljač projektom Monteput, koji istovremeno vrši i nadzor nad ovim radovima. Ove pozicije bi morale biti urgentno realizovane, a funkcionalne probe, kontrolno ispitivanje mašinske opreme i instalacija će diktirati mogućnost puštanja u saobraćaj”, naglašavaju iz Ministarstva.

Izvor: Pobjeda.me

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex