DANAS OTVARANJE AUTOPUTA U CRNOJ GORI – Novom deonicom umesto “CRNOM TAČKOM” kanjona Morače

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
Otvaranje autoputa u Crnoj Gori – Došao je i dan otvaranja crnogorskog auto-puta koji smo svi dugo očekivali. Prema pisanju crnogorskih medija otvaranje nove deonice Smokovac-Mataševo zakazano je za večeras u 20 časova.Na otvaranju auto-puta biće upriličena svečanost uz prisustvo premijera i ostalih zvaničnika Crne Gore, poručeno je iz Vlade.

Na otvaranju prioritetne deonice auto-puta Smokovac Mataševo prisustvovaće i premijer Crne Gore Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, otpravnica poslova Ambasade Narodne Republike Kine Hua Yafang i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

Deonica Smokovac – Mateševo ima 20 mostova, 16 dvocevnih tunela i četiri petlje. To je do sada najveći i najsloženiji građevinski projekat u putnoj infrastrukturi Crne Gore.

Polovinu deonice čine vijadukti i tuneli, a složenost trase potvrđuje i činjenica da će budući vozači iz pravca Podgorice putovanje počinjati na 60 metara nadmorske visine, a nakon određenog vremena biti na 1.100 metara u planinskom delu.

Trasa auto-puta položena je od Smokovca, dolinom reke Morače i obroncima Vežišnika, a zatim u zoni ušća Male rijeke i Morače nastavlja izdizanje preko Bratonožičkih njiva i Pelevog Brijega u rejon Vjeternika i Duške.

U nastavku preko Dedinca, Mrkog Krša, Zagrađa kroz masiv Kosmana izlazi u dolinu Uvača. U nastavku od Uvača, trasa se pruža padinom uz potok Čestogaz i dalje brdovitim predelima zapadno od doline reke Tare, a završava u zoni Mateševa, iza petlje Mateševo.

Sa svojih 960 metara “Moračica” predstavlja najduži most, dok je tunel “Vjeternik” dug skoro tri kilometra. Ukupna prosečna dužina mostova na glavnoj deonici je 6,1 km, što čini oko 15 odsto ukupne dužine auto-puta.

Širina kolovoza sa dve sobraćajne trake je 10,5 metara po jednom smeru. Širina kolovoza sa tri saobraćajne trake iznosi 11,2 m po jednom smeru, prenosi Tanjug.

Na otvorenoj trasi, predviđene su trake za prinudno zaustavljanje na svim pozicijama, dok su na mostovima predviđene zaustavne trake u slučaju da su kraći od 150 metara.

Nakon otvaranja auto-puta koje je zakazano za večeras, početak njegove zvanične upotrebe rezervisan je za 14. jul, kada će i zvanično prvi putnici moći da isprobaju novu deonicu, koja se gradila punih 7 godina.

Prvi crnogorski auto-put olakšaće putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima koji se odluče da leto provedu na crnogorskom primorju. Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što će olakšati putovanje i omogućiti brži dolazak do mora, učiniće ga i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje “najcrnju” saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače.

Prvih sedam dana besplatno

Vozače svakako interesuje i koliko će koštati putarina kada deonica Smokovac-Mateševo bude otvorena za saobraćaj. Prvih sedam dana vožnje biće besplatno, a prema poslednjim informacijama, korišćenje prvog autoputa u Crnoj Gori trebalo bi da košta tri ili 3,5 evra.

Ograničenje 100 km/h

Sada su toku poslednje pripreme za puštanje auto – puta u saobraćaj, pa su tako poznati i mnogi prateći detalji.

Maksmilna brzina na auto-putu je 100 km na čas, što znači da vozači mogu da pritisnu papučicu gasa samo do ove granice. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker