Crna Gora: Otvoreni tržni centri, redovi pred pojedinim prodavnicama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon dva mjeseca u Crnoj Gori ponovo počeli da rade ugostiteljski objekti i tržni centri, a ukinuta je i zabrana kretanja nakon 23 časa

thumbs b c 73f53948a6351c2f570e31d4398fedc2

{module Oglas 1 – 2020}

U Crnoj Gori je od danas ukinuta većina mjera koje su bile uvedene zbog prevencije širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA). Nakon dva mjeseca ponovo su počeli da rade ugostiteljski objekti i tržni centri, a ukinuta je i zabrana kretanja nakon 23 časa.

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za prevenciju zaraznih bolesti, od danas je normalizovan i unutrašnji saobraćaj u zemlji, a omogućeno je i korišćenje kupališta i plaža.

– U kafićima se tražu mjesto više –

Prvog dana nakon ukidanja mjera u baštama podgoričkih kafića tražilo se mjesto više. Ulice u centru Podgorice, poznate po restoranima i kafeima, bile su pune već od prijepodneva.

Konobar u jednom od podgoričkih kafića Vladimir Bojović ističe da je neobičan rad u novim uslovima.

“Drago nam je što smo počeli da radimo, a mjere se poštuju. Malo nam je neobično ovo sa maskama, ali navići ćemo se brzo“, kazao je Bojović.

{module Oglas 0 – 2020}

Iako su ugostiteljski objekti počeli sa radom, zaposleni i gosti će morati da se pridržavaju mjera opreza zbog epidemije koronavirusa. Za stolom će moći da sjede najviše četiri gosta, osim ako nisu članovi istog domaćinstva, a ugostitelji između stolova moraju obezbijediti udaljenost od najmanje dva metra ili postaviti paravane.

U skladu sa mjerama, zaposleni su danas služili goste noseći zaštitne maske, dok je zabranjeno sjedenje za šankom i samoposuluživanje. Vlasnici ugostiteljskih objekata obavezni su da mušterijama i zaposlenima obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku, kao i da dezinfikuju stolice i stolove nakon odlaska mušterija.

Držanje socijalne socijalne distance od namjanje dva metra obavezno je i na kupalištima i plažama, dok u hotelima na deset kvadratnih metara može biti samo jedna osoba.

Podgoričanin Zoran Vukčević smatra da se otvaranjem kafića i restorana život vraća u normalne tokove.

“Na radost svih nas, možemo slobodno da sjednemo i popijemo kafu. Da se vrati grad u staru poziciju. Ako Bog da, da krene sve normalno i da ljudi budu zdravi, veseli, radosni, vrijedni i radni. Da se vratimo starim dobrim uživanjima u kafi i sjedniku“, kazao je Vukčević.

– Kontrola broja posjetilaca tržnih centara –

Prvog dana ukidanja mjera parking ispred jednog od najvežih tržnih centara u glavnom gradu Crne Gore bio je pun, dok su se pred nekim prodavnicama formirali redovi već nakon otvaranja.

Novim mjerama predviđeno je ograničavanje broja potrošača i posjetilaca koji se mogu istovremeno nalaziti u tržnom centru i prodajnom prostoru. Na deset kvadratnih metara može da se nalazi samo jedna osoba, uz obavezu poštovanja međusobne fizičke distance od najmanje dva metra.

{module Oglas 2 – 2020}

Na ulazu u tržne centre i prodavnice obavezna je kontrola broja posjetilaca. Na ulazu u tržni centar i prodajne objekte obavezna je dezinfekcija ruku, a zaposleni i posjetioci moraju nositi zaštitne maske.

Marina Vuletić, koja radi u tržnom centru u Podgorici, kaže da se uželjela radnog mjesta.

“Naravno, svi smo nekako iščekivali da počnemo da radimo. Ovo je bio velik period mirovanja kući, izolacije i svega. Jedva smo čekali susret sa našim potrošačima. Uopšte, da počnemo da radimo i da počne život tamo gdje je stao“, kazala je Vuletić.

Zabrana javnog okupljanja je i dalje na snazi, zbog čega su zatvoreni bioskopi i pozorišta, a sportski događaji se održavaju bez prisustva publike.

U Crnoj Gori registrovano je šest aktivnih slučajeva koronavirusa.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.