Crna Gora: Obustava nastave, zabrana javnih okupljanja i ulaska kruzera i jahti u luke

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Crna Gora do sada nije otkrila ni jedan slučaj. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da zemlje koje kontrolišu ukupnu društvenu mjeru mogu kontrolisati virus, što mi radimo

kotor

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Crnogorsko Nacionalno kooordinaciono tijelo za zarazne bolesti zabranilo je, zbog opasnosti od korona virusa, javna okupljanja u toj zemlji na najmanje 15 dana, javlja Anadolu Agency (AA). U okviru mjera prevencije virusa donijeta je odluka i da od ponedjeljka budu zatvorene sve vaspitno-obrazovne ustanove u periodu od najmanje 15 dana.

Privremeno se zabranjuje i ulazak kruzera i jahti u Crnu Goru, a Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) predloženo je da privremeno zatvori manje granične prelaze i granične prelaze za pogranični saobraćaj. Nove mjere peviđaju i zabranu posjeta zatvorenicima.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Član koordinacionog tijela Milutin Simović kazao je da Crna Gora mora pokazati odgovornost u trenutku kada je korona virus svuda u okruženju.

“Razmjere epidemije su takve da nema zdravstvenog sistema koji može odgovoriti u punoj mjeri. Crna Gora do sada nije otkrila ni jedan slučaj. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da zemlje koje kontrolišu ukupnu društvenu mjeru mogu kontrolisati virus, što mi radimo. Zbog toga i danas preduzimamo odlučne stručno utemeljene mjere”, kazao je Simović.

On je istakao da nove mjere imaju za cilj maksimalno odlaganje pojave virusa u Crnoj Gori, ali i bolju pripremu zdravstvenog sistema.

Simović je kazao da je odlučeno i da budu zabranjene posjete osobama koje su na bolničkom liječenju. On tvrdi da će svako nepoštovanje odredbi podlijegati kriivičnoj odgovornosti.

“Svaki dan je za nas dobitak. Mi ne smijemo napraviti grešku kao neke države gdje je epidemija uzela maha. Zato vjerujem da će sve mjere naići na punu podršku građana, jer smo svi na istom zadatku”, rekao je Simović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović pojasnio je da mjere podrazumijevaju zabranu uplovljavanja u luke Bar, Budva, Kotor, Kumbor i Zelenika do 2. aprila 2020. godine.

Zabranjena su, kako je rekao, okupljanja u zatvorenom, ali i na otvorenom prostoru. On je pojasnio da se to odnosi na sportske, političke i vjerske događaje.

Hrapović je istakao da je zabranjen ulazak u zemlju licima koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švajcarske i Danske, kao i da je zabranjen i odlazak u te zemlje.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Ministar provete Damir Šehović kazao je da će od ponedjeljka biti obustavljena nastava u vrtićima, školama i na fakultetima na 15 dana. On je kazao da se odluka može promijeniti u zavisnosti od kretanja virusa.

“Svim roditeljima djece koje nisu starija od 11 godina biće plaćeno odsustvo, dok njihovo dijete ne boravi u školi. Ovakva odluka, odgovoran je potez Vlade i svih nas, koja ima za cilj da zaštiti interes djece i zdravlje djece kao i nastavnog i nenastavnog osoblja”, kazao je Šehović.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker