Zelene beretke u Dobrovoljačkoj ulici: Prekinuti sve odnose sa Srbijom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Danas se navršava 30 godina od napada na kolonu JNA u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka povodom kojeg događaja su se Zelene beretke okupile u Sarajevu kako bi odale počast poginulim saborcima.

“Vidimo nepravdu koja se nama, braniocima, nameće. Nepravda je što je Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak uz pritisak agresora Tužilaštva Srbije kažnjavanja navodnih zločina u Dobrovoljačkoj. Ulica Dobrovljačka je bila vojni legitimni cilj iz više razloga. Prvo jer niko nije mogao garantovati nikakav sigurnosni prolaz, pogotovo jer je garanciju dao Alija Izetbegović koji je u tom momentu bio zarobljenik.

Po Ženevskoj konvenciji, nikakvu garanciju ne može dati zarobljenik. U Tužilaštvu danas imamo izjave kao da Alija nije bio zarobljenik, prave nas budalama. Imamo povike iz RS-a da se istraga proširi i na 3. maj. To znači da žele da se sudi onima koji su branili svoje živote.

Ovim putem pozivamo političke snage koje govore da su patriote da prekinu sve odnose sa Srbijom dok ne puste sve naše ratne zarobljenike poslije 30 godina koji se nalaze  u Srbiji. Vidjeli smo kako su to političke elite mogle uraditi kada je bio zarobljen jedan naš visokočinovani policajac. Ako ste bili vojnik, nemate političku partiju iza sebe – možete trunuti u srbijanskom zatvoru koliko hoćete”, glasi jedna od poruka Zelenih beretki.

Kako su poručili “političari to trebaju primijeniti od danas ili će Zelene beretke pokrenuti aktivnosti kako bi se prekinulo zlostavljanje branioca Sarajeva i BiH”.

Podsjetili su na izjavu generala Milutina Kukanjca.

“Izjavu da je napravio vojnu formaciju na čelu s komandantnom vojne formacije i na kraju kolone na čelu s komandantom vojne formacije. Izlazili su kao vojni legitimni cilj”, navedeno je danas.

Također, naveli su i kako pozivaju Tužilaštvo BiH da rade posao koji “rade pojedini novinari”.

“Dragi suborci, ne trebamo više trpiti ovakvu nepravdu jer će se izjednačiti agresor i žrtva. Nismo otišli ni na Pale ni u Beograd, branili smo svoj prag. Pozivam ponovo političke stranke da prekinu sve odnose sa Srbijom, posebno u vrijeme kada Srbija ima tenzije da napadne BiH ponovo, jer ne kupuju džaba velika naoružanja. Ne može nijedna država nam suditi osim naše. Ne mogu se dešavati ovakva suđenja – da imamo kojoj stranci pripada koji tužilac. Čekali smo pravdu, nema je. Pravda će se slomiti nama na leđima. E neće”, podcrtano je danas.

Poručili su i da je nestalo Predsjedništvo “mi bi bili u šumama, a oni bi bili legitimni predstavnici”.

Zelene beretke su naveli i kako su pozvali porodice civilnih žrtava od poginulog vojnika da s njima obilježe ovaj datum.

“Oni to neće, već politički skup. Hvala što ste došli”, naveli su na ovom skupu.

Optužnica

Mnogi smatraju da ne postoji događaj iz perioda agresije na našu zemlju, koji je pored mnogo različitih instanci dobio tužilački i sudski epilog koji je uvijek bio isti: ne postoji krivična odgovornost vojnog i političkog rukovodstva Republike BiH, a kolona vozila JNA je predstavljala “legitiman vojni cilj”.

Uprkos tome, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Optuženi su:

1. Ganić Ejup, rođen 1946. godine
2. Backović Zaim, rođen 1954. godine
3. Bahto Hamid, rođen 1961. godine,
4. Efendić Hasan, rođen 1934. godine
5. Muslimović Fikret, rođen 1948. godine
6. Pušina Jusuf, rođen 1949. godine
7. Alispahić Bakir, rođen 1956. godine
8. Bezdrob Enes, rođen 1961. godine
9. Dahić Ismet, rođen 1954. godine
10. Žiško Mahir, rođen 1971. godine

“Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina”, saopćeno je.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

(Radio Sarajevo)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
16 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
6 mjeseci ranije

Tja naravno da su branili svoj prag kuce. Nisu isli u BG /Novi Sad, Kragujevac i td. Dakle tzv, JNA pod palicom Srbsko/ustaskih garnizona, je dugo god planirala, ciscenje Bosnjaka iz svoje jedine drzave Bosne i Hercegovine oteto prokleto eto njihovi generali menjaju pelene u Hagu… I dok se ne ukine tzv, rep sroska genozidna drzava u okviru B I H bice lose prevelik je zalogaj B I H za planove srpsko ustaskih hordi zla!!!

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

E ludi li ste, to samo vaša bolesna logika vezuje avnojevske granice ustaše broza za Srbiju. Druže, Srbi su u Bosni matični narod a pravoslavlje domicijalna religija, vi ste produkt osvajanja Bosne od strane azijatskog okupatora. Nauči to, vrlo je prosto očigledno i poverljivo. Srbi su sve do popisa 1971god. bili najbrojniji narod u ex BiH. Po popisu Srbi su u BiH živeli u 89% naseljenih mjesta a u samoj Srbiji u 83% naseljenih mjesta.

Bell
Bell
6 mjeseci ranije

Covece zapeo si ko pijan za plot…Jesi cuo nekad da su danasnji Bosnjaci potomci Bosanskih Bogumila domizilni narod na prostoru danasnje B i H, tako prvo pismo dolazi iz Bosne gde je Vuk Karadjic skupljao i dodavao gde je kasnije nazvan Srpskim jezikom, itd dakle nakon 2,svets/rata Tito je saterao Bosnjake i nije hteo da cuje osim Croatia i Serbije znas sta je Berlinskim kongresom potpisano? Cak od 1839 god. Pokusava se ugasitu ime Bosnjaka i stvara se tzv/kraljevina Srba, Hrvata, Slovenaca.. Dakle iskrivljena istorija gde se u himnu nek/YU pominju tri navedena naroda ostalih nema, cak postoji knjiga na Deutsch gde Germany objsnjava istinu o Bogumiskih porodica, najstarijih u Bi H schön tag noch edukuj se malo nikad nije kasno.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

Bogumili/Patareni/Babuni nisu bili nikakava crkva nego nekakvo odmetnuto sveštenstvo pravoslavnog obreda, od Bosne ih je mnogo više bilo na prostoru Makedonije, Bugarske, Sirije. Nikakva bosanska crkva nije postojala niti se zna za njeno sedište, neki hram ili prvosveštenik.Dok mi itekako znamo za sve episkope episkopije dabarske tog vremena. Berlinskom kongresnom je Bosna pretvorena u koloniju iz koje su Austrijanci vukli drvnu građu. Pobedom u prvom svjetskom ratu i mirovnim ugovorima Bosna je došla u Kraljevinu SHS koja je sljedbenica Kraljevine Srbije.Niko vama nije rekao da niste domicijalna, jeste po svom slovensko/srpskom porijeklu pa je tako i Islam posle 500 god bivstvovanja jeste domicijalnan. Ali mi smo izvorni mi imamo za jednu lestvicu još jače pravo a vi nas proglašavate nekakvim agresorima, pominjete Kragujevac, Niš što je krajnke drsko. Što se govora tiče, pa i Srbi iz Bosne govore tim dijalektom kao i veći deo zapadne Srbije i Crne Gore, ne možemo mi uzeti govor od sebe samih.

ZMAJ
ZMAJ
6 mjeseci ranije

Kako ono bi, prvo postali tzv “srbi” pa onda amebe i ostalo? Vi sve strogo iskreno po instrukcijama “oca nacije”, mi srbi lazemo….:-) A sto se tice jezika, prvi srpski rijecnik je objavljen cijelih 200 godina POSLIJE bosanskog rijecnika.
Samo vi lazite, ali nemojte ocekivati da vam neko vjeruje, osim vasih krezavih srba. *ebu vas cinjenice i to opasno!

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
6 mjeseci ranije
Odgovor za  ZMAJ

E kako ste vi blesavi, znači dok se ne napiše rječnik jezik ne postoji? Ljudi su nijemi, ili šta? A taman posla, Vukov nikako nije najstariji srbski rječnik. A to da su Srbi najstariji narod uopšte nije rekao neki Srbin nego poznati istoričar Plutarh i to što se i današnji Srbi šprdaju s tim ne menja stvar da je to istina. S tim što se tada riječ Srbin odnosila na ono što danas smatramo Slovenima. Isto to kaže i Dalimilova hronika koja se čuva u Pragu kao jedan od najstariji i najpoštovanijih slovenskih dokumenata uopšte. Al šta vama čovek da priča, vi ste do koliko juče svoju istoriju sami odbacili i smatrali se delom osmanllijake države i njihove istorije.

Nina
Nina
6 mjeseci ranije
Odgovor za  ZMAJ

Ma koliko poražavajuće zvučala ta činjenica prvi srpski bukvar čiji je autor bio Inok Sava iz manastira Dečani, iako štampan kod mletačkog štampara Đ. A. Rampacetija u Veneciji 1597, ostao je potpuno nepoznat sve do 1893!

Što zapravo znači da dok su se učili pismenosti iz tuđih knjiga, Srbi nisu znali da skoro tri veka imaju sopstvenu knjigu po kojoj se moglo učiti srpsko čitanje i pisanje.

Nina
Nina
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

Čime dokazujete vaše vekovno prisustvo na tim prostorima, čime dokazujete da ste bili najbrojniji, pričajte mi o vasoj istoriji?
Molim vas dokaze, ne novinske članke.

Bell
Bell
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

Halo debilu (hadalju) ko je napadao Sarajevo 4.god granatiranja sa okilnih brda snajperskim cevima hallo zato menjaju pelene u Hagu, ej skote nisu Bosnjaci napadali N, Sad, Bg, Kragujevac itd aktuelni predsednik Srbije drzi jos fotku kao trofej sa Sarajevskog brda, mediji rezimski su cudo isprali vam mozak na Pinku i ostalim farmama… To su cunjenice hej pred medjunarodnim SUDOM pravde.Jis dugo ce pelene menjati

Musliman
Musliman
6 mjeseci ranije

Ja nijesam Bošnjak.Ja sam Musliman

Nina
Nina
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Musliman

Nemoj da se ljutis, ali ako pogledamo iza sebe, većina vas i ne zna ko ste i sta ste.

losmi
losmi
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Musliman

Bosnjak nije nacionalnost,vec teritorijalna odrednica,a Musliman,versko opredljenje.

Hasko
Hasko
6 mjeseci ranije

Podrska za zelene beretke.

Vojvoda iz Vojvodine
Vojvoda iz Vojvodine
6 mjeseci ranije

Šta hoće ovi starci u zelenom? Neki od njih je i počeo rat ubistvom Nikole Gardovića,srpskog svata u Sarajevu.

MUJO
MUJO
6 mjeseci ranije

Cetnici i hiljade cijevi artiljerije i tenkova vec bili ukopani okolo cijelog Sarajeva kad su cetnici sa Pala poslali tzv “srpskog svata” da ga ubiju i imaju izgovor za sluzbeni pocetak agresije.

Vojvoda iz Vojvodine
Vojvoda iz Vojvodine
6 mjeseci ranije
Odgovor za  MUJO

Kao što ste vi iscenirali Markale,Srebrenicu i sve ostalo.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
16
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker