Janjić: Ne isključujem mogućnost da će prvi sukobi krenuti iz Sandžaka i sjevera Kosova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Cilj Kremlja je da se destabilizuje manjinska vlada Dritana Abazovića i da joj se nametnu kadrovi koji su povezani sa ruskim službama, kaže u izjavi za Pobjedu politički analitičar Dušan Janjić komentarišući aktivnosti koje ruske službe sprovode u Crnoj Gori.

Nakon što je Pobjeda objavila da se navodni ruski diplomata, službenik Spoljne obavještajne službe, Viktor Antipin tajno sastajao sa predsjedavajućim Skupštine Strahinjom Bulajićem, klupko je počelo da se odmotava. On je proglašen za personu non grata, a nakon tog sastanka Bulajić, prema informacijama Pobjede, uporno odbija da sazove sjednicu parlamenta, između ostalog i zato što su mu to naložili ruski obavještajci s kojima je u kontaktu.

Janjić kaže da su ruske aktivnosti u zenitu, da pokušavaju da blokiraju institucije, i da su već postigli svoj prvi cilj, a to je organizacija skupova podrške Putinu za ratnu agresiju u Ukrajini.

“Svijet su obišle slike podrške Rusiji iz jedne NATO članice. Da je na skupu bilo i dvoje ljudi, za njih je važna poruka koju šalju Zapadu. Putin ima podršku čak i na teritoriji Alijanse”, objašnjava Janjić.

Ističe da iako Petrušev nije stigao u Beograd, stigle su instrukcije što ispostave ruskih bezbjednosnih službi treba da rade po Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Republici Srpskoj.

“Dižu sve svoje saradnike po regionu da odrade ono za šta su ih vrbovali. Kremlj region Zapadnog Balkana koristi kako bi ga destabilizovao i odatle kontrirao Ukrajini i Zapadu”, kaže Janjić.

Što se tiče pojedinačnih država, Janjić tvrdi da Rusija u Crnoj Gori, iako je članica Alijanse, ima jako uporište.

“Poznato je da je smijenjena vlada nastala zahvaljujući Rusiji, tako da je ruska aktivnost u Crnoj Gori u zenitu. Glavni eksponent Rusije – DF je dugo bio po strani i očekujem da Mandić i Knežević budu jurišnici nove ruske političke akcije. Oni moraju da odrade svoje obaveze prema Moskvi, ali i da izbjegnu odgovornost za učešće u aktu terorizma 2016. godine. Znači, iskoristili su ovu prelaznu vlast da se ukine osuđujuća presuda i zakaže novo suđenje i smijeni specijalni tužilac, ali nijesu uspjeli da izbjegnu da odgovaraju za to što su učinili. A to im je sada, pored obaveza prema Kremlju, glavni motiv”, objašnjava Janjić.

Svuda ih ima

On primjećuje da su u svakoj zemlji regiona prsti Rusije – i u poziciji i u opoziciji.

“Evo pogledajte šta Rusija radi u Srbiji, oni su sada dio opozicije koja se predstavljala kao proevropska i građanska. Isto tako, Rusija pokušava da pritiska Vučića da ne promijeni politiku i to se jasno vidi po nastupu ruskog ambasadora u Beogradu. Nakon što je Beograd osudio agresiju na Ukrajinu, osjetila se gorčina i cinizam u govoru Aleksandra Harčenka. Zato je neizbježno da će i Crna Gora i Srbija i BiH, odnosno Republika Srpska biti izložene masovnim demonstracijama. Kremlj sa lokalnim pomagačima može da okupi veliki broj”, kaže Janjić i objašnjava da nije isključeno da bude i sukoba na tim demonstracijama.

Iako je, po njegovom riječima, Crna Gora pokazala jednu žilavost koju nijesu očekivali, izražava bojazan da ipak može doći do sukoba.

“Ne isključujem mogućnost da će prvi oružani sukobi krenuti sa sjevera Crne Gore i sjevera Kosova, odnosno iz Sandžaka da bi se nestabilnost pretvorila u novi rat u Bosni. Svakako, ne treba ići na ruku ruskoj propagandi i govoriti da će biti rata, ali oni sigurno planiraju različite akcije. Poput organizovanja demonstracija, zaustavljanja saobraćajnica, izvođenja balvan revolucija kroz unošenje nestabilnosti i panike među građane. Moja je procjena da će se to desiti za nekoliko mjeseci kada Rusija bude primorana da učestvuje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini. Ima u svemu tome jedna dobra stvar – svi saradnici Kremlja će biti otkriveni i više niko neće moći da se pravda da nije znao o čemu se radi”, kaže Janjić.

Veća podrška Brisela

On objašnjava da su ambicije Rusije mnogo manje u Crnoj Gori, jer je članica NATO-a, nego što su u Beogradu, ali upozorava da će eksponenti ruske politike biti vrlo aktivni.

Ipak, ističe da će ova situacija pokrenuti i mnoge stvari na Zapadu.

“Opet, ako Mandić i DF budu imali hrabrosti da izvedu ljude na ulice, podrška NATO i EU Crnoj Gori će se uvećati. Znači, može se očekivati mnogo veća finansijska, obavještajna i vojna pomoć, a diplomatska ofanziva je već počela. Tom ofanzivom je srušena i prethodna vlada, a podržana manjinska”, zaključuje Janjić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

9 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Sandžak je poslednje mesto na listi gde bi moglo da se započne ratovanje. Muslimani žive sa Srbima normalno a sa državom Srbijom još bolje. A i naučili su da dok su svi ratovali jedino je NP tablama svaki put bio otvoren, sumnjam da je neko lud da to menja.

M......
M......
1 godina ranije

Neobično što tako sad pricas a šta bi onda ono skoro da sve teče po vašem planu

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  M......

Наравно, Србија, ЦГ, Македонија и цела Босна улазе у конфедерацију. Треба д се повезујемо а не да ратујемо.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije

E i ovaj sada lupa k’o Maksim po diviziji, “krenuće iz Sandžaka”, a šta je sa severom Kosova, Crnom Gorom, Bosnom, itd, tu Srbi non stop nešto traže, destabilizuju te delove, itd.

west
west
1 godina ranije

Ovaj Janic zna da pogodi.
Verujem da ovaj put u krivu. Nema rata na Balkanu. Ne ovaj put.

Ovo je rat za istocnu i delom zapadnu Evropu.
Sledeca je Poljska. Sad su legitimna meta. Dali su avione Ukrajini. Amerikanci nece mrdnuti prstom.
Jako bih voleo da gresim.

Strah se siri Evropom. Gorivo danas 2.20 – 3 eura.

Knezevic Zoran
Knezevic Zoran
1 godina ranije

Jedini remetilacki faktor u ovom delu sveta su siptari. Albanija je 1912 godine, kreirana na pritisak V. Britanije sa namerom da taj poludivlji narod bude veciti zulj u “Peti Evrope”. Oni koji ne znaju Britanija je uvek sebe smatrala drzavom koja ne pripada Evropi osim, kada ima interesa i koristi od Evrope. To su pokazali i sada izlaskom iz EU. Kada su namirili neke svoje interese, jednostavno su izasli iz EU.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  Knezevic Zoran

Ма они су пропали, нема њима помоћи. То је паразитски народ који је Србија и СФРЈ подизала и држала. Њима само даш да сами са собом управљају и они боље него било ко заврше посао.

Nane
Nane
1 godina ranije

Na žalost kao i u prošlosti deo Srba opet pravi probleme. I u Crnoj Gori, severu Kosova i u BIH. Ne mogu smirom

Radnik
Radnik
1 godina ranije

A ne reče Janjiću ko tebe vrbuje I za koliko $,da širiš paniku I siješ mržnju ovde,Rokfeleri,Soroši,NED,USAID… ?

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
9
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker